"Škotska i VB pred novim tenzijama"

Zbog neizvesnosti referenduma o nezavisnosti Škotske, ishod će sigurno biti novi pregovori i tenzije narednih nekoliko godina, smatra Nikola Jovanović

Izvor: RTS

Sreda, 17.09.2014.

13:30

Default images

Jovanović, koji je programski direktor Centra za međunarodnu saradnju i održivi razvoj, je za RTS rekao da će, nakon objavljivanja rezultata referenduma u Škotskoj, nastupiti novi pregovori – o tome kako će nezavisna Škotska funkcionisati sama, ili kako 50 odsto Škota ponovo integrisati u uniju, u slučaju da referendum ne uspe.

"Škotski premijer preko noći obećava demokratiju skandinavskog tipa, sa standardima, pravima, svim mogućnostima. Britanski premijer nije toliko obećavao, on je više plašio Škote dolaskom 'sudnjeg dana'. Rekao je da će tokom noći ostati bez svoje centralne banke, valute, podrške u međunarodnoj zajednici. U svakom slučaju, Englezi su stavljali akcenat na svakodnevni život", rekao je Jovanović.

Ističe da ovo nije pitanje samo racionalnog izbora, već i nacionalnog ponosa i istorijske šanse – kampanje su različite, a ishod je neizvestan, što najavljuje nove pregovore i tenzije narednih dana.

"Neki racionalni ekonomski argumenti jesu na strani unionista, Engleza. Tačno je da je u ovom momentu izaći iz unije koja traje 300 godina vrlo mučan proces", naglasio je Jovanović. Kako kaže, engleska vlada je predlagala povlastice za Škote, ukoliko kažu "ne" otcepljenju, ali se ne treba previše uzdati u racionalne argumente, jer Škoti idu na to da je vreme da sami kroje svoju sudbinu.

Jovanović je ukazao na to da ovo nije novi trend u Evropi, gde godinama postoje tendencije separatizma i nacionalizma.

"Ovaj referendum nije izuzetak, može se dogoditi i u nekoj drugoj zemlji. Ono što ga razlikuje jeste da se engleska vlada dogovorila sa Škotima oko referenduma", kaže Jovanović.

Prema njegovim rečima, referendum o nezavisnosti Škotske je sigurno vetar u leđa novim reginalnim pokretima u Evropi, od kojih je ključan pokret u Španiji, gde Katalonci za novembar najavljuju mogući referendum.

Upravo zbog toga, ističe Jovanović, Škoti treba da budu svesni da neće moći preko noći da uđu u Evropsku uniju.

"Neke nacije u Evropi, pre svega Španci, nastojaće da pokažu da secesionizam ima visoku cenu. Tako da će blokirati ulazak Škotske i u monetarnu i u Evropsku uniju", podvukao je Jovanović.

Kako kaže, Evropa je trenutno okupirana situacijom u Škotskoj, ali i takmičenjem dve vizije, ekonomskog uređenja Francuske i Nemačke, te se manje usredsređuju na proširenje, naročito kada je reč o siromašnim zemljama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

23 h

Podeli: