Pritisak na Merkelovu zbog Katara

Angela Merkel želi da sa emirom od Katara razgovara o privrednim temama, ali njeni koalicioni partneri traže da postavi i pitanje o finansiranju terorizma.

Izvor: Tanjug

Sreda, 17.09.2014.

10:01

Default images

Šeik Tamim Bin Hamad Al Thani, za koga se kaže da je 34-godišnji autokrata i da je lane preuzeo vlast od svoga oca, dolazi po prvi put u Nemačku.

"Ne mogu da zamislim da se tokom posete neće razgovarati o situaciji u Siriji i Iraku ili o ulozi Katara u konfliktima", rekao je zamenik predsednika Odbora za privredu nemačkog Bundestaga Klaus Bartel iz Socijaldemokratske partije (SPD), koalicionih partnera Merkelove, a i iz redova opozicionih partija, Zeleni i Levica, postavljaju zahteve za pokretanjem tema vezanih za terorizam.

Mediji pišu o poslovima sa Katarom, vrednim milijarde evra, među kojima su i poslovi Folksvagena i Dojče banke i ukazuju na to da je Katar jedan od najvećih proizvođača takozvanog tečnog gasa.

Pošto se Nemačka trudi da pronađe alternativu ruskom gasu, onda su, ocenjuju analitičari, dobri odnosi sa Katarom od energetsko-političkog značaja.

Katar je jedan i od najvažnijih kupaca nemačkog naoružanja, gde je, navode mediji, isporučeno 62 Leopard oklopnih vozila kao i 24 pancirne haubice.

Za Katar se kaže da pripada takozvanim strateškim partnerima Nemačke i ta država-emirat zato sme da kupuje oružje u Berlinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: