Beč: Škole protiv islamizacije

Ministarka obrazovanja Austrije Gabrijele Hajniš-Hosek namerava da obrazovne ustanove uključi u borbu protiv islamističke radikalizacije mladih.

Izvor: B92

Sreda, 17.09.2014.

08:25

Default images

Tako će tema islamske radikalizacije mladih biti posebna tačka dnevnog reda na predstojećoj konferenciji o školama. Uz to konstituisana je savetodavna grupa eksperata koja treba da se bavi pitanjem koji bi mogli biti sledeći koraci u obrazovnom sistemu i gde postoji potreba dodatnog delovanja.

Nastavnicima je naloženo da sa roditeljima đaka stupe u kontakt, ako primete sumnjivo ponašanje deteta i u slučaju da nastavno osoblje ima osnovanu sumnju to treba da prijavi direktoru ili nadzornim školskim ustanovama, saopštio je kabinet ministarke.

Sličnu direktivu uputila je i predsednica Bečkog školskog saveta Suzane Brandštajdl prošle nedelje. Ona je pozvala nastavnike da problematične slučajeve prijave toj ustanovi.

"Ministarstvo obrazovanja i žena preduzima niz mera kako bi nastavnike i đake sveobuhvatno informisalo. Radi se o efektivnoj prevenciji i reakciji na tendenciju radikalizacije u školama. Svaki nastavnik, ali i đak mora da zna kome može da se obratiti", naglasila je Hajniš-Hosek.

Prethodno su ministri unutrašnjih poslova i pravosuđa izašli u javnost sa paketom mera za borbu protiv radikalnih islamista.

Taj paket mera predviđa zabranu simbola "Islamističke države", gubitak austrijskog pasoša za dvojne državljane u slučaju učešća u oružanom sukobu u inostranstvu, kao i oštrije delovanje protiv svih koji šire mržnju i doprinose radikalizaciji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: