"Srbi regulišu snabdevanje strujom"

Sporazum koji su potpisale delegacije Beograda i Prištine ostavlja snabdevanje električnom energijom u nadležnosti srpske zajednice.

Izvor: B92

Sreda, 17.09.2014.

17:57

Default images

Oficir za vezu Vlade Srbije u Prištini Dejan Pavićević istakao je da će sporazum zaživeti samo ako bude obostrano sprovođen, za šta su, kako navodi, obezbeđene garancije.

"Sporazumom je, u cilju rešavanja višegodišnjeg problema u snabdevanju električnom energijom, dogovoreno osnivanje nove srpske firme koja će se baviti distribucijom struje u Pokrajini i koja će svoje usluge naplaćivati. Na taj način Vlada Srbije ponovo je pokazala i dokazala spremnost za dijalog i njegovu primenu, a u cilju dobrobiti svih građana", podvukao je Pavićević.

On je dodao da je tema energetike bila jedna od prvih tema pokrenuta još u tehničkom dijalogu Beograda i Prištine i za nju nije do sada moglo da se pronađe rešenje.

Prema njegovim rečima uz pomoć resornog ministarstva, kao i Elektroprivrede Srbije i Elektromreže Srbije, nađeno je rešenje koje će obezbediti, pre svega, enegetsku sigurnost na Kosovu i Metohiji, kako u sredinama u kojima žive Srbi, tako i u svim ostalim delovima Pokrajine.

"Nova srpska firma baviće se disribucijom električne energije, kao i održavanjem sistema u tom segmentu, tako da više neće dolaziti do problema u snabdevanju električnom energijom. Na celoj teritorji Pokrajine sistem prenosne mreže biće objedinjen u cilju nesmetanog funkcionisanja prenosa električne energije", rekao je Pavićević.

On je objasnio da će se na taj način, posle dugog niza godina, omogućiti srpskoj kompaniji da nesmetano radi i da naplaćuje svoje usluge.

Oficir za vezu je dodao i da će se time obezbediti potpuna energetska sigurnost u celoj Pokrajini, čime će se rešiti i problem u snabdevanju električnom energijom srpskih enklava.

"Juče postignutim dogovorom Vlada Srbije je još jednom pokazala spremnost za dijalog i njegovu primenu, a u cilju dobrobiti svih grđana i poboljšanja života srpskog naroda u Pokrajini", zaključio je Pavićević.

Radne grupe Beograda i Prištine dogovorile su i da se sporazum o slobodi kretanja proširi na beogradski aerodrom i još nekoliko prelaza.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: