Parnice za zaštitu ravnopravnosti

Poverenica za zaštitu ravnopravnosti Nevena Petrušić rekla je na sastanku sa ministrom pravde Nikolom Selakovićem da je pokrenula 13 "strateških parnica".

Izvor: B92

Sreda, 17.09.2014.

17:34

Default images

Ona je istakla da je u narednom periodu potrebno raditi na unapređivanju znanja predstavnika sudske vlasti u domenu uloge i nadležnosti Poverenika za zaštitu ravnopravnosti.

“Institucija Poverenika prati stanje u društvenim odnosima, ali i stanje u zakonodavstvu, kao i da može pružiti značajan doprinos prilikom usaglašavanja postojećih propisa o zabrani diskriminacija sa onima koji postoje u zemljama EU”, navela je Petrušićeva.

Ministar i poverenica usaglasili su se da postoje mnoge oblasti u kojima se može intezivirati saradnja, u cilju širenja svesti kod građana o njihovim pravima i šta sve može predstavljati diskriminaciju u društvu.

Selaković je rekao da je Ministarstvo pravde prepoznalo značaj i ulogu institucije Poverenika za ravnoupravnost i izrazio spremnost za njenim aktivnim učešćem prilikom rada na izradi određenih zakonskih rešenja.

Govoreći o normativnoj aktivnosti ministarstva, Selaković je naveo da postoje zakoni koji su u fazi izrade, kao što su Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći ili Zakon o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku, prilikom čije izrade će saradnja ministarstva i poverenika biti od značaja.

Sagovornici su se složili da će ti zakoni nesumnjivo doprineti poštovanju osnovnih udskih prava i približiti pravdu građanima, posebno ranjivim grupama stanovništva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: