BG: Novo ime Zagrebačkoj ulici

Gradsko veće Beograda utvrdilo je predlog da se Zagrebačka ulica na Savskom vencu ubuduće zove Ulica Koče Popovića.

Izvor: Beta

Sreda, 17.09.2014.

17:07

Default images

Takođe, doneta je odluka i da deo Kumodraške ulice na Voždovcu promeni naziv u Bulevar Peka Dapčevića.

Kako prenosi Beoinfo, ime će promeniti deo Kumodraške ulice od raskršća s Darvinovom kod zgrade samačkog hotela do Ulice vojvode Stepe.

O tim predlozima odlučiće odbornici na sednici Skupštine Beograda.

Koča Popović (1908-1992) bio je učesnik Španskog građanskog rata, komandant Prve proleterske brigade, sa svojom jedinicom učestvovao je u teškim borbama u Bosni, a od 1944. godine bio je na dužnosti komandanta Glavnog štaba NOV za Srbiju. Posle završetka Drugog svetskog rata bio je na najvišim dužnostima u Jugoslovenskoj armiji.

Bio je član AVNOJ-a od njegovog prvog zasedanja, a od 1946. bio je narodni poslanik savezne i republičke skupštine. Bio je odlikovan Ordenom slobode, Ordenom narodnog heroja, Ordenom legije časti i Ordenom Suvorova.

Peko Dapčević (1913-1999) bio je učesnik Španskog građanskog rata i Narodnooslobodilačke borbe, general-pukovnik JNA, ambasador SFRJ i narodni heroj Jugoslavije. Od 1953. do 1955. godine obavljao je funkciju načelnika Generalštaba JNA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

60 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: