"Nulta tolerancija na korupciju"

Vlada Srbije ne odstupa od nulte tolerancije u borbi protiv korupcije u svim sferama života i rada, izjavio je ministar odbrane Bratislav Gašić.

Izvor: B92

Sreda, 17.09.2014.

10:26

Default images

On je na konferenciji "Partnertsvo za integritet u sektoru bezbednosti" čiji je cilj jačanje institucija za smanjenje korupcije, istakao da su bezbednost građana i društva osnov uspešnog razvoja, u čemu je iskorenjivanje korupcije jedan od najvažnijih zadataka.

"Posvećeno radimo na stvaranju ambijenta za još veće rezultate u toj oblasti, a jedan od najvažnijih ciljeva jeste iskorenjivanje korupcije", rekao je Gašić.

On je naveo i da su analize iz 2012. ozbiljna opomena dodavši da je Srbija zbog negativnog uticaja korupcije samo u oblasti javnih nabavki izgubila oko 600 miliona evra.

"Zbog toga princip od koga ne odstupamo je nulta tolerancija u borbi protiv te pošasti", rekao je Gašić naglasivši da je ova vlada u tome odlučna.

Prema njegovim rečima, dokaz za to je primena zakona koji su doneti u aprilu i podaci Uprave za javne nabavke koji pokazuju da smo zahvaljujući tome uštedeli 355 miliona evra.

Gašić je naglasio da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije sprovode konkretne mere kako bi smanjile i suzbile korupciju, precizirajući da su na tom zadatku anagažovane Vojno-bezbednosna agencija, Inspektorat odbrane, Odsek za internu reviziju...

On je naveo i da Ministarstvo odbrane učestvuje i u NATO programu za izgradnju integriteta, kao i da se radi sa brojnim međunarodnim organizacijama, najavivši mogućnost proširenja saradnje.

Prema njegovim rečima, to Ministarstvo je Agenciji za borbu protiv korupcije krajem 2013. dostavilo planove integriteta čime su u potpunosti ispunjenje zakonske obaveze.

"Pratimo sve aktivnosti koje se sprovode u Srbiji, pružamo podršku, ali se tu ne zaustavljamo - nastojimo da uvek idemo koram napred", rekao je Gašić.

On je uveren da će današnji skup doprineti jačanju institucija i još jednom potvrditi zajedničko opredeljenje da jedino kroz smanjenje korupcije u svim sferama života i rada možemo da imamo zdravije, bezbednije i bogatije društvo.

Ambasador SAD u Srbiji Majkl Kirbi istakao je da bezbednosne službe moraju da rade transparentno i odgovorno, i da štite sve građane bez obzira na njihovo ekonomsko stanje ili etničku pripadnost.

"Ako jedno društvo želi da bude slobodno i demokratsko, kao što to žele Srbija i SAD, onda treba obezbediti da njihovi vojnici, policajci i pripadnici obaveštajnih službi obavljaju dužnost sa integritetom", kazao je Kirbi.

Konferenciju je organizovao Beogradski centar za bezbednosnu politiku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: