UNHCR: Poštujte zakone rata

Nezavisna komisija Saveta za ljudska prava UN za istragu ratnih zločina u Siriji upozorila je svetske sile da poštuju zakone rata u sukobu sa Islamskom državom.

Izvor: B92

Utorak, 16.09.2014.

22:43

Default images

Komisija navodi da svetske sile koje pripremaju vojnu akciju protiv džihadista moraju da urade sve što je potrebno kako bi se zaštitili civili.

"Ekstremisti ID su počinili masakr nad nekim verskim i etničkim grupama i zlostavljali žene. Ipak, vlada Bašara al Asada je i dalje odgovorna za većinu civilnih žrtava u Siriji", navodi se u saopštenju.

"Protokole Ženevske konvencije, o zakonima rata moraju da poštuju glavni aktera" izjavio je Paolo Serhio Pinjeiro predsedavajući Nezavisne komisije UNHRC za istragu ratnih zločina u Siriji u obraćanju novinarima.

Pravila ratovanja, sadržana su Ženevskim konvencijama, a zahtevaju da zaraćene strane "prave razliku između vojnih i civilnih objekata", kao što su škole i bolnice i da "izvode operacije koje su proporcionalne pretnjama".

"Kako vojna (međunarodna) akcija po pozicijama IS izgleda sve verovatnija, podsećamo sve strane da moraju da poštuju zakone rata i posebno, principe razlikovanja i proporcionalnosti. Ozbiljni napori moraju da budu učinjeni od svih strana da se sačuvaju životi civila", rekao je Pinjeiro.

Istovremeno je istaknuto da vlada i sirijska opozicija moraju da zatraže kompromis i prekinu tri i po godine dugog krvavog građanskog rata, ali i blokiraju uspon osionih džihadista, naveli su članovi Nezavisne komisiije UNHRC-a, dodaje.

Predstavljajući najnoviji izveštaj te Komisije o situaciji u zemlji zahvaćenoj ratom, Pinjeiro da je naveo da se "umorio od stajanja pred svetskim diplomatama moleći ih za akciju koja nikada nije realizovana".

Pinjeiro je naveo da su on i trojica njegovih kolega iz Komisije "uzalud moljakale strane u sukobu i uticajne države (svetske sile) da naprave (neko) mirno rešenje" za Siriju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: