Ban o Ukrajini i Islamskoj državi

Generalni sekretar UN Ban Ki-mun pozvao je na nastavak otvorenog dijaloga Moskve i Kijeva radi rešavanja sukoba u istočnoj Ukrajini.

Izvor: B92

Utorak, 16.09.2014.

21:15

Default images

Ban je izrazio zadovoljstvo što se primirje u istočnoj Ukrajini uglavnom održava, uprkos, kako je rekao, izolovanim incidenatima.

“Konsultacije između Ukrajine i Rusije trebaju da budu nastavljene“, naveo je Ban.

On je pozvao na odlučnu akcije protiv ekstremista Islamske države koji su zauzeli velike delove Iraka i Sirije.

"Pozivam međunarodnu zajednicu i sve uticajne zemlje da deluju odlučno i, posle trezvenog razmišljanja. Važno je da, pre svega, imaju u vidu zaštitu civila", rekao je Ban.

Prema Banovim rečima, "jasno je da su ekstremisti IS pretnja međunarodnom miru i bezbednosti, kao što je ranije ocenio Savet bezbednosti".

On očekuje da će 15-člano telo UN-a "preduzeti vodeću ulogu" u rešavanju pitanja pretnji tih ekstremista.

Diplomate u svetskoj organizaciji sumnjaju da će Savet bezbednosti odobriti vazdušne udare na sirijskoj teritoriji, jer će, kako pretpostavljaju, Rusija - saveznik Sirije, verovatno staviti veto na takav predlog, navodi Rojters.

Američki predsednik Barak Obama predsedavaće sastanku Saveta bezbednosti 24. septembra kada bi trebalo da bude usvojena rezolucija o stranim učesnicima koji podržavaju Islamsku državu.

Zapadni zvaničnici upozoravaju da među ''divljim ekstremistima IS'' odgovornih za odsecanja glava, mučenja i masakr civila, ima i stranih boraca

Očekuje se da će na tom sastanku biti usvojena rezolucija kojom će se od članica UN tražiti da suzbiju regrutovanje i odlazak stranih boraca u Siriju i Irak da bi se pridružili ekstremističkim grupama poput ID.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

20 h

Podeli: