ISIS, ISIL ili Islamska država?

Američki predsednik Barak Obama najavio je borbu protiv džihadista, ali je pitanje da li je na meti Islamska država, ISIS ili ISIL.

Izvor: B92

Utorak, 16.09.2014.

20:12

Default images

Paravojna formacija islamskih ekstremista je od svog nastanka nekoliko puta menjala naziv, osnovana je 1999. godine kao “Jedinstvo i džihad“, a po uključivanju vođe Abu Musaba al-Zarkavija borcima Al Kaide, formacija je preimenovana u Al Kaidu Iraka, 2004. godine.

AKI je dve godine kasnije ponovo dobila drugi naziv, a tadašnja Islamska država Iraka je po širenju na teritoriju Sirije dodala i ime područja te zemlje pod nazivom Al Šam, te je nazivana Islamskom državom Iraka i Al Šama, skraćeno ISIS.

U tom periodu nastala su različita tumačenja te odrednice jer postoji i teritorija pod imenom Bilad al Šam, koja se odnosi na nekadašnju veliku Siriju, koja se, sa druge strane, često naziva i Levantom.

Odatle je stigao naziv koji je donedavno bio aktuelan, Islamska država Iraka i Levanta, skraćeno ISIL. Novim teritorijalnim širenjem i rastućim aspiracijama ka osvajanjima teritorija van Iraka i Sirije, džihadisti su potpuno izbacili teritorijalnu odrednicu iz svog imena i od tada se nazivaju, jednostavno, Islamska država.

Ipak, to za sada nisu prihvatile ni Sjedinjene Američke Države ni Ujedinjene nacije, koje džihadiste i dalje oslovljavaju skraćenicom ISIL, a o tome se vodila velika debata u okviru američkih Demokrata koji su čak za utvrđivanje pravog imena terorističke organizacije planirali infiltraciju svojih ljudi u redove džihadista.

Od tog plana se odustalo, a korak ja ustanovljavanju jedinstvenog imena za islamske teroriste učinila je agencija AP, koja ih naziva Islamskom državom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: