3.000 vojnika u borbi protiv ebole

Američki predsednik Barak Obama poslaće 3.000 pripadnika vojske SAD u zapadnu Afriku da se uključe u borbu protiv širenja virusa ebole.

Izvor: Beta

Utorak, 16.09.2014.

08:01

Default images

Zvaničnici iz Vašingtona saopštili su da bi Obama trebalo da predstavi svoj akcioni plan tokom posete nacionalnom Centru za kontrolu i prevenciju bolesti u Atlanti, u američkoj saveznoj državi Džordžiji.

Najveći broj američke pomoći biće raspoređen u Liberiji, zemlji koja je pored Gvineje i Sijera Leonea najviše pogođena epidemijom
ebole. Centar za koordinaciju pomoći biće u Monroviji, glavnom gradu Liberije.

Američki vojnici će učestvovati u izgradnji centara za lečenje obolelih, a vlada SAD će pomoći u obuci oko 500 zdravstvenih radnika nedeljno, uključujući i osoblje koje će upravljati tim centrima.

Planirano je da u regionu bude organizovano 17 zdravstvenih cenatara sa po 100 kreveta.

SAD su do sada izdvojile 100 miliona dolara za suzbijanje epidemije, a administracija predsednika Obame zatražila je od Kongresa dodatnih 88 miliona dolara za borbu protiv te bolesti. Američka organizacija za međunarodni razvoj (USAID) je najavila da će u tu svrhu izdvojiti 75 miliona dolara.

Obama je prošle nedelje najavio upućivanje vojne opreme koja bi služila za uspostavljanje karantina u bolnicima i drugim zdravstvenim ustanovama.

Američki predsednik je najavio i da će naredne nedelje na samitu šefova država članica UN tražiti finansijska sredstva kako bi se pojačala međunarodna pomoć državama ugroženim ebolom.

Savet bezbednosti UN održaće u četvrtak u Njujorku hitan sastanak UN o epidemiji bolesti ebole u Zapadnoj Africi.

Svetska zdravstvena organizacija je u petak ukazala da zdravstvo u Africi nije u stanju da se nosi sa epidemijom.

Više od 2.400 ljudi umrlo od početka izbijanja epidemije ebole u zapadnom delu Afrike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

22 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: