Merkel Putinu:Povucite trupe iz UKR

Kancelarka Nemačke Angela Merkel ukazala je u telefonskom razgovoru predsedniku Rusije Vladimiru Putinu na značaj povlačenja svih ruskih trupa iz Ukrajini.

Izvor: B92

Utorak, 16.09.2014.

07:46

Default images

Tokom razgovora "o sprovođenju sporazuma iz Minska o mirovnom planu za istok Ukrajine", Merkel je "jasno naglasila da su potpuno povlačenje ruskih trupa i efiksna kontrola rusko-ukrajinske granice ključni elementi trajnog rešenja sukoba", saopštila je Vlada u Berlinu.

U saopštenju koje je nakon razgovora stiglo iz Kijeva navodi se da su tokom telefonskog razgovora, na zahtev Berlina, Putin i Merkelova naveli da je potreban dalji zajednički rad da bi se odredili praktični detalji dogovora, kao i da su ocenili kao pozitivno odlaganje sprovođenja Sporazuma o pridruživanju Ukrajine EU do 2016.

Mirovni proces u Ukrajini je u ponedeljak ugrožen najsmrtonosnijim sukobima na istoku Ukrajine od uspostavljanja krhkog primirja, za šta ukrajinska vojska i proruski separatisti optužuju jedni druge.

Po kominikeu Vlade Nemačke, Merkel se u razgovoru s Putinom založila i za nastavljanje trojnih razgovora EU, Rusije i Ukrajine o rešavanju spora oko cene prirodnog gasa koji Rusija isporučuje Ukrajini.

Rusija je u ponedeljak odbacila predlog Evropske komisije da se 20. septembar održi trojni sastanak Moskve, Kijeva i EU o isporuci ruskog gasa Ukrajini.

Evropska komisija je prošlog četvrtka objavila da je pozvala ruske i ukrajinske ministre energetike da 20. septembra dodju na ponovni sastanak u Berlinu o isporuci ruskog gasa Ukrajini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: