Rusija pomaže Republici Srpskoj

Rusi danas stavili potpis na odluku VTB banke o povoljnom kreditu u visini od 76 miliona evra za RS, na zahtev najviših ruskih zvaničnika, saznaju "Nezavisne".

Izvor: B92, Nezavisne novine

Utorak, 16.09.2014.

18:57

Default images

Ruski kredit biće iskorišćen za pomoć budžetu RS i fondovima.

Ovo je, između ostalog, rezultat posete najviših zvaničnika RS Moskvi, Milorada Dodika, predsednika RS, i Željke Cvijanović, predsednika Vlade RS, u očekivanju sastanka sa Vladimirom Putinom, predsednikom Rusije.

Kako je potvrđeno za B92, taj sastanak se očekuje ili danas kasno popodne ili sutra.

Dogovoreno je i da Rusija donira mazut za celu grejnu sezonu u Banjaluci i Prijedoru, kao i svim institucijama koje se greju na mazut.

Podsećamo, tokom prvog dana posete Moskvi potpisan je sporazum o direktnoj isporuci gasa za RS bez posredovanja preduzeća "BH gas". U ime RS sporazum je potpisala Cvijanovićeva, a u ime ruske strane Aleksej Miler, direktor "Gazproma".

Dodik je izrazio zadovoljstvo što je ruska strana pokazala razumevanje i što je iskorišćena ovakva mogućnost, koja je predviđena Dejtonskim sporazumom, na način da parlament BiH da podršku za sporazum, kako je predviđeno Ustavom BiH.

"Zahvalni smo Ruskoj Federaciji što je prihvatila da se koristi taj mehanizam koji je potpuno legalan i legitiman", izjavio je Dodik, upozorivši da, ukoliko podrška bude uskraćena, RS će redefinisati podršku prema radu institucija BiH.

Govoreći o gasovodu "Južni tok", naglasio je da on ne smeta interesima FBiH, niti pravi obaveze za BiH u celini ili FBiH. Dodik je istakao da se radi o projektu koji je u vrhu prioriteta RS, te da će njegovim završetkom biti obezbeđena stabilnost RS u svakom pogledu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: