Počeo skrining za Poglavlje 27

U Briselu je danas otvoren eksplanatorni skrining za Poglavlje 27 koje se tiče pitanja povezanih sa zaštitom životne sredine.

Izvor: Tanjug

Utorak, 16.09.2014.

12:49

Default images

U Briselu je danas otvoren eksplanatorni skrining za poglavlje 27 tokom koga će se razmatrati oblasti horizontalnog zakonodavstva, kvaliteta vazduha, zaštite od buke, upravljanja otpadom, zaštita prirode, hemikalije, kontrola industrijskog zagađenja i upravljanje rizikom i klimatske promene.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva poljoprivrede i zaštite životne sredine, skrining će trajati do petka, 19. septembra, a delegaciju predvodi šef pregovaračke grupe, državni sekretar Ministarstva Stana Božović.

Božović je u uvodnom govoru naglasila da proces evropskih integracija predstavlja suštinski prioritet za Vladu Srbije.

"U potpunosti je prepoznat značaj i kompleksnost Pregovaračkog poglavlja 27, kao i činjenica da je usaglašavanje sa pravnim tekovinama EU u ovoj oblasti jedan od najzahtevnijih zadataka procesa evropskih integracija", rekla je Božović.

S tim u vezi, kako je navela, u periodu od 2009. godine, preduzet je i niz konkretnih mera u cilju usaglašavanja zakonodavnog i institucionalnog okvira sa normama i standardima EU.

Ona je izrazila uverenje da je, polazeći od složenosti i zahtevnosti ovog Poglavlja, upravo jačanje institucionalne saradnje između nadležnih organa Srbije i EU od ključnog značaja.

"Pravne tekovine EU koje regulišu sektor životne sredine nameću obavezu sprovođenja velikog broja reformi, uspostavljanje adekvatne administrativne strukture i značajna finansijska ulaganja, kako bi se dostigli standardi EU u ovoj oblasti", obasnila je Božović.

Kako je istakla, Srbija je spremna da intenzivira procese usaglašavanja u oblasti životne sredine, jačanja administrativnih kapaciteta i sistemskog planiranja, u kontekstu predstojećih pristupnih pregovora u ovoj oblasti.

"Iz tog razloga, u prethodnom periodu, a posebno u prethodnih godinu dana, naša Pregovaračka grupa otpočela je i inicirala niz aktivnosti usmerenih na sistematske pripreme za predstojeći pregovarački proces", dodala je Božović.

Ove pripreme pre svega usmerene su na identifikaciju zahteva pravnih tekovina iz ove oblasti, procenu trenutnog stanja u Srbiji, utvrđivanje nedostataka, a u cilju što boljeg planiranja i prioritizacije neophodnih mera i aktivnosti.

Božović je izrazila očekivanje da će u narednih pet dana, biti u mogućnosti da dobiju dodatne informacije i smernice koje će pomoći, ne samo da se adekvatnije pripremimo za pregovore, već da prvenstveno unapredimo proces usaglašavanja sa pravnim tekovinama EU u datoj oblasti.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: