Advokati iz Srbije počinju štrajk

Advokati iz cele Srbije će se u sredu pridružiti štrajku svojim kolegama iz Beograda, koji su obustavili rad zbog sukoba oko paušalnog oporezivanja advokata.

Izvor: Tanjug

Utorak, 16.09.2014.

23:07

Default images

Na sastanku predstavnika advokata, Ministarstva finansija i pravde dogovoreno je da advokati radnoj grupi dostave pismeni predlog za rešavanje problema.

Sledeći sastanak je zakazan za ponedeljak 22. septembar, a član radne grupe Slobodan Šoškić rekao je da se predlog advokata odnosi na izmenu odredbe Zakona o dohotku građana i izmenu Uredbe ministarstva finansija sa retroaktivnim važenjem, od početka ove godine.

On je naglasio da se pravo na izmenu zakona za retroakvitnim dejstvom izvodi iz Ustava Srbije koji to izuzetno omogućava kada je u pitanju "opšti interes". U ovom slučaju, kako je naveo, opšti interes je štrajk advokata u celoj zemlji koji će već od sutra paralisati rad pravosuđa.

Advokati traže da porez plaćaju po rešenjima za 2013. godinu, jer onima koji paušalno plaćaju nameti su Uredbom ministarstva finansija višestruko povećani.

Oni traže od Ministarstva finansija da stavi van snage poreska rešenja kojima su im nameti ove godine, kako tvrde, povećani za 40 odsto, a u nekim slučajevima i od 100 do 300 odsto.

Ova radna grupa koju čini šest članova, dva iz Advokatske komore Srbije, jedan iz Advokatske komore Beograda, a predstavnika ministarstva finansija i jedan ministarstva pravde, započela je svojh rad sredinom jula, koji je međutim bio u prekidu zbog ostavke ministra finansija Lazara Krstića i ljudi iz njeogvog kabineta.

Beogradski advokati su zbog nerešavanja problema oporezivanja prošle srede ponovo stupili u štrajk, a njima će se sutra shodno odluci Skupštine Advokatske komore Srbije pridružiti svi advokati u Srbiji, povrdio je Šoškić.

To znači da advokati neće dolaziti na suđenja, istrage, saslušanja u policiji ili tužilaštvu u slučajevima gde je po zakonu neophodno prisustvo branioca, niti će obavljati druge pravne poslove, sem onih koji su vezani za rokove kao što je pisanje žalbi, ili vanrednih pravnih lekova.

Advokatura je nezadovoljna povećanjem paušalnih poreskih nameta, kao i odredbama Zakona o javnom beležništvu koji, kako tvrde, advokatima oduzima pravo da sačinjavaju ugovora o prometu neopokretnosti, dok se za ostale ugovore građani mogu za sastavljanje obratiti advokatu ali moraju opet da ga nose kod javnog beležnika radi sastavljanja u zakonom propisanoj formi.

Advokatura u glavnom gradu štrajkovala je 15 dana početkom leta zbog nezadovoljstva povećanjem poreskih obaveza 18. juna do 2. jula.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: