"Srbija nije kriva za Veliki rat"

Ruska istoričarka Jelena Guskova izjavila je da je Austrougarska znala za pripreme sarajevskog atentata i da Srbija nije kriva za izbijanje Prvog svetskog rata.

Izvor: B92

Utorak, 16.09.2014.

18:19

Default images

"Ima izvora koji govore da su i u Berlinu i Beču znali da se priprema atentat na prestolonaslednika Franca Ferdinand), a da su hteli da ga iskoriste kao povod da pokrenu rat. Nisu hteli da spreče ubistvo", rekla je Guskova, koja u Beogradu učestvuje na "Srpsko-ruskom naučnom okruglom stolu o Prvom svetskom ratu" u Ruskom domu.

Kako ističe, mnogi političari u Evropi "žele da preprave istoriju da bi okrivili čak i Rusiju za Drugi svetski rat".

"Srbija je uvek bila i ostaće država pobednik u svim tim događajima", navodi Guskova i dodaje da "ne smemo da zaboravimo i da osuđujemo Srbiju za događaje u kojima je ona uvek bila za mir".

Istoričarka i ruski akademik ističe da "buduće generacije moraju da znaju "ko je kriv za početak rata, kakvi su bili ciljevi tih ratova i ko je pobednik" i da su stoga skupovi na kojima govore istoričari o događajima iz Velikog rata izuzetno važni.

"Kad današnjim generacijama pričate o Prvom svetskom ratu oni veruju u ono što čuju i zato su ovakvi skupovi na kojima govore istoričari veoma važni", prokomentarišala je ona debatu koja je okupila brojne domaće i ruske istoričare i akademike.

Guskova je navela i da Srbiju "svi okrivljuju za događaje '90-tih godina na Balkanu, a na prvom mestu su Amerika i Nemačka".

Ona kritikuje srpske vlasti što, kako kaže, nisu iskoristile mogućnosti za rešavanje kosovskog pitanja oslanjajući se u tome na "čvrstu podršku" Rusije u Savetu bezbednosti UN u pogledu nepriznavanja Kosova i Metohije.

Ruska istoričarka smatra i da Srbija nikad neće postati članica Evropske unije, a da će zauzvrat činiti ustupke, uključujući tu i priznanje Kosova.

"Vaša vlast će priznati Kosovo, sve je očigledno, oni su krenuli tim putem. Ta neka vanzemaljska ideja o EU i članstvu Srbije neće biti ostvarena, ide se prvo putem ustupaka, pa onda priča o EU, a od toga neće ništa da bude", navodi Guskova.

Komentarišući krizu u Ukrajini, Guskova navodi da ima puno paralela između događaja u bivšoj Jugoslaviji i Ukrajini, ali da ipak smatra da ta zemlja neće poći istim putem i da će, kako kaže, proći bez opšteg rata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: