Vladika Filaret se izvinio SPC

Episkop mileševski Filaret izvinio se zbog govora u kojem je uputio optužbe vlastima Srbije i Crne Gore, kao i zvaničnicima Srpske pravoslavne crkve.

Izvor: B92

Utorak, 16.09.2014.

17:20

Default images

On se izvinio vladama Srbije i Crne Gore, patrijarhu Irineju i Sinodu SPC, kao i predstavnicima Evropske unije zbog svog govora u manastiru Dovolji istakavši da se odrične nepromišljenih i neodogovornih reči kojima je istakao da ne priznaje Srpsku pravoslavnu crkvu.

"Na prvom mestu odričem se potpuno nepromišljene i nedgovorne tvrdnje da ova Crkva više nije Crkva što je nekada bila, da je to neka nova Crkva koju ja ne priznajem", naveo je episkop Filaret u izjavi objavljenoj na sajtu SPC.

On kaže da je bio, jeste i ostaje episkop SPC, s patrijarhom Irinejom na čelu.

Episkop Filaret tvrdi da je on tom prilikom bio "pod emotivnim nabojem", te da je njegova izgovorena beseda, krajem avgusta na praznik Velike Gospojine, u manastiru Dovolji u Crnoj Gori, izazvala opravdanu uznemirenost u javnosti.

Tada izgovorene reči, navodi Filaret, bile su izraz trenutne lične opterećenosti zbivanjima u Raškoj oblasti, međunarodnim pritiscima i rešavanjima suštinskih pitanja našeg naroda.

Episkop Filaret se, osim vrhu SPC, vladama Srbije i Crne Gore, izvinio i predstavnicima EU Ketrin Ešton i Angeli Merkel, kao i ostalima koji su se "sa razlogom našli pogođeni, naročito zbog episkopu nepriličnih izraza" u besedi.

Episkop Filaret je, kako su tada preneli crnogorski mediji, u svom govoru pominjao SPC, premijere Srbije i Crne Gore, odnos prema EU i nedavni sastanak u Berlinu čiji je domaćin bila kancelarka Angela Merkel, a učesnica Ketrin Ešton.

SPC se nije oglašavala povodom te izjave episkopa Filareta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: