19 lista za nacionalne savete

Republička izborna komisija do sada je proglasila 19 izbornih lista za neposredne izbore za nacionalne savete nacionalnih manjina, raspisane za 26. oktobar.

Izvor: B92

Utorak, 16.09.2014.

11:06

Default images

Pripadnici 17 nacionalnih manjina koji žive u Srbiji biraće svoje savete, dok na izbore neće izaći ruska i turska manjina. Goranci su se ranije izjasnili da se ne smatraju nacionalnom manjinom.

RIK je 1.septembra proglasila izbornu listu Savez bačkih Bunjevaca - Mirko Bajić, a tri dana kasnije i tri slovačke liste - "Slovački identitet" - Ana Tomanova Makanova (Slovenská identita - Ana Tomanová Makanová), izbornu listu Liga Slovaka Vojvodine - Jan Brna i izbornu listu "Matica slovačka u Srbiji - Za slovački identitet" Katarina Melegova-Melihova (MATICA SLOVENSKÁ V SRBSKU - ZA SLOVENSKOS Katarina Melegova-Melićova".

Dan kasnije Komisija je proglasila izbornu listu Rumuna - Ujedinjena lista - Daniel Petrovic (LISTA UNITÃ - DANIEL PETROVICI), izbornu listu Bunjevci - mr Suzana Kujundžić Ostojić, a 5. septembra i izbornu listu "Rusinska liga" Olena Papuga ("RUSKA LIGA" Olena Papuga"). Istog dana proglašena je i izborna lista Savez za promene - ljudi po meri čoveka, za neposredne izbore za članove Nacionalnog saveta romske nacionalne manjine.

Izborna lista Bunjevačka narodna lista - Branko Pokornić takođe je proglašena 5. septembra, kao i izborna lista "Magyar Öšzefogás - Mađarska sloga" i izborna lista Bunjevačka matica - Marko Marjanušić.

RIK je zatim 8. septembra proglasila izbornu listu "Naša romska lista - Duško Jovanović", izbornu listu „I Bunjevci su građani Srbiej“ - Mirjana Savanov, zatim listu I Grci su građani Srbije", izbornu listu "Sa Ga Po - Srpsko Grčko Prijateljstvo“, Rodifcis-Nađ Petar, a dan kasnije i izbornu listu Podunavski Nemci Vojvodine - DONAUSĆWABEN IN WOJWODINA.

Komisija je 12. septembra proglasila izbornu listu Česi zajedno, Štefan Klepaček, zatim izbornu listu Slovaci napred! - Pavel Surovi (SLOVÁCI VPRED! - PAVEL SUROVÝ", a juče i izbornu listu "Inicijativa Rumuna iz Srbije" - Bojan Barbucić ("INITIATIVA ROMANILOR DIN SERBIA" - Bojan Barbucic).

RIK je izmenama Zakona o nacionalnim savetima nacionalnih manjina nadležna za sprovođenje neposrednih izbora za nacionalne savete.

Da bi neka nacionalna manjina ostvarila mogućnost za direktne izbore, u posebnom biračkom spisku mora da ima najmanje 40 odsto upisanih od ukupnog broja građana koji su se izjasnili kao njeni pripadnici na popisu stanovništva 2011. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: