SNS i SPS: Pala Vlada Vojvodine

Sastanak predstavnika stranaka u Skupštini Vojvodine s predsednikom parlamenta Ištvanom Pastorom održan je danas. SNS i SPS: Dokaz da je pokrajinska vlada pala.

Izvor: B92

Utorak, 16.09.2014.

07:58

Default images

Sastanku nisu prisustvovali partneri iz vladajuće koalicije, Demokratske stranke (DS) i Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV), kao ni predstavnici Nove demokratske stranke (NDS).

Pastor je izrazio zadovoljstvo današnjim sastankom s predstavnicima nekoliko političkih stranaka i pozvao stranke koje se nisu pojavile na sastanku da se pridruže pregovorima, kako bi se rešila kriza u Vojvodini.

"Sastanak je bio uspešan zbog atmosfere, zbog zaključaka, zbog odgovornosti. Svi su bili saglasni oko toga da problem možemo rešavati samo političkim dijalogom, sa ambicijom traženja zajedničkog rešenja", rekao je Pastor na konferenciji za novinare u Novom Sadu.

Sastanku, koji je inicirao Pastor kako bi se rešilo pitanje funkcionisanja pokrajinskih vlasti, prisustvovali su predstavnici opozicije - Srpske napredne stranke,i koalicije okupljene oko Socijalističke partije Srbije, Demokratske stranke Srbije i Srpske radikalne stranke.

Pastor je kazao da je na sastanku predloženo formiranje vlade koju bi či nile sve političke stranke, pa "do nekih drugih mogućnosti" i da je dogovoreno da se razgovori nastave za desetak dana.

On je rekao da je nakon sastanka razgovarao s predstavnikom Demokratske stranke (DS), šefom njene poslaničke grupe Borislavom Novakovićem, i dodao da očekuje da se DS pridruži razgovorima, kao i Liga socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Nova demokratska stranka (NDS).

Rekao je da je Novakovića pozvao na razgovor, a na pitanje da li će to isto učiniti i sa šefovima poslaničkih grupa LSV i NDS, Pastor je rekao da neće. Na novinarsko pitanje zašto neće, on je odgovorio: "Zato".

DS, LSV i NDS juče su saopštili da neće moći doći na sastanak. DS i LSV su naveli da će izostati zbog ranije preuzetih obaveza, kao i zbog toga što se ne zna dnevni red sastanka, a NDS će izostati zbog toga što ima sednicu Predsedništva stranke.

Na vlasti u Skupštini Vojvodine je koalicija DS, LSV i SVM.

SNS i SPS: Sastanak dokazao da je pokrajinska vlada pala

Potpredsednici Srpske napredne stranke (SNS) i Socijalističke partije Srbije, Igor Mirović i Dušan Bajatović, rekli su da je današnji sastanak u Skupštini Vojvodine u Novom Sadu još jedan dokaz da je pokrajinska vlada pala.

Mirović je novinarima nakon sastanka s predsednikom Skupštine Vojvodine Ištvanom Pastorom rekao da je jasno da pokrajinska vlada nema suštinski kapacitet da upravlja javnim poslovima.

"U suštini, pokrajinska vlada je pala i važno je da se otvori dijalog za izlazak iz krize", rekao je Mirović.

Prema njegovim rečima, SNS je spremna na kompromis i na izbor nove pokrajinske Vlade.

Mirović je ponovio da pokrajini nisu potrebni vanredni izbori, jer je Srbija u teškoj, nasleđenoj krizi, zbog čega je potreban mir da se kriza reši, a i građani su "siti izbora".

Bajatović je, takođe, rekao da je pokrajinska vlada "suštinski pala" i rekao da neće biti vanrednih pokrajinskih izbora, ako se postigne dogovor o tome šta treba da se radi.

On je Demokratsku stranku optužio za proizvođenje krize u Vojvodini, koja pogoduje onima koji se zalažu za ukidanje autonomije te pokrajine.

Mirović i Bajatović su kazali da u Skupštini Vojvodine treba da se postigne dogovor o rešavanju važnih pitanja, kao što su budžet, Statut pokrajine i donošenje Zakona o finansiranju i nadležnostima Vojvodine.

DS: Dobro je što nismo došli na sastanak

Predsednik Pokrajinskog odbora DS Miroslav Vasin izjavio je da su izjave predstavnika SNS-a i SPS-a o tome da je Pokrajinska vlada pala, zapravo pokazale da je DS donela dobru odluku da ne prisustvuje razgovorima političkih stranaka u Skupštini Vojvodine.

Vasin je rekao da ovakve izjave pokazuju da je jedini cilj SNS-a i stranaka oko nje "upodobljavanje" pokrajinske vlasti sa republičkom i osvajanje vlasti po svaku cenu, a ne nikakvi razgovori o boljem položaju Vojvodine.

"I pre samog sastanka, a i posle njega, predstavnici SNS daju netačne i krajnje zlonamerne izjave tvrdeći da je Pokrajinska vlada pala i da će samo ulazak SNS u Vladu omogućiti njeno funkcionisanje. Pokrajinska vlada funkcioniše normalno i jedinu prepreku njenom još boljem radu predstavljaju kontinuirane opstrukcije SNS i stranaka oko njih", rekao je Vasin.

On je dodao da bi SNS-u bolje bilo da barem donekle unapredi rad Vlade Srbije i da konačno obelodani program za Vojvodinu i da javno kaže kakvoj Vojvodini teži: da li i dalje želi Vojvodinu kakvu su promovisali nekada, ili su promenili stav.

Vasin je rekao da DS Vojvodinu želi da gradi sa onim političkim strankama koje se zalažu za definisanje ustavnog položaja i autonomije Vojvodine u Srbiji i koje su privržene multietičnosti kao osnovnoj vojvođanskoj vrednosti.

Precizirao je da misli na aktuelne koalicione partnere u pokrajinskoj vlasti, Ligu socijaldemokrata Vojvodine (LSV) i Savez vojvođanskih Mađara, kao i na Novu demokratsku stranku (NDS).

"DS i dalje odbija svaku mogućnost učestvovanja u Pokrajinskoj vladi sa SNS jer sa njima ne delimo isti sistem vrednosti", rekao je Vasin i dodao da očekuje da će razgovori o rekonstrukciji vlade sa LSV i NDS uskoro biti uspešno okončani, te da će Pokrajinsku vladu činiti sadašnja koalicija proširena sa NDS.

LSV: Pastor da se izvini; Pastor: Nema razloga

Predsednik Skupštine Vojvodine Ištvan Pastor odbacio je navode LSV da je davao izjave koje ljude dele po verskoj i nacionalnoj osnovi, dodavši da nema za šta da se izvinjava, jer nije rekao ono za šta ga LSV optužuje.

Predsednik poslaničkog kluba LSV-a Branislav Bogaroški zatražio je od lidera SVM i predsednika pokrajinskog parlamenta da se izvini zbog izjave koju je juče dao na konferenciji za novinare pošto su ga iz DS, LSV i NDS obavestii da neće doći na sastanak o rešavanju političkih problema u Vojvodini.

Pastor je rekao da "razume da postoji ambicija nekih da potkopaju sve ovo jer razmišljaju - neće valjda jedan Mađar hrišćanin uspeti da nas okupi" , a Bogaroški smatra da je on time u pokrajinski parlament uveo podelu po nacionalnoj i verskoj osnovi.

Predsednik Skupštine Vojvodine pozvao je danas predstavnike LSV da još nekoliko puta dobro pogledaju video snimak sa te konferencije jer on to nije rekao na takav način.

"Trebalo bi da pogledaju nekoliko puta taj snimak sa jučerašnje konferencije za novinare. Ja nisam nikog delio po nacionalnoj pripadnosti. Ja takve rečenice nisam izgovorio", rekao je Pastor na konferenciji za novinare u Novom Sadu.

Reagujući na najnoviju Pastorovu izjavu, LSV je izdao saopštenje u kome navodi da se predsednik Skupštine Vojvodine "umesto da se izvini za jučerašnju izjavu, upetljava u laž".

U LSV navode da su nakon sugestije da pogledaju snimak Pastorove konferencije za novinare to i učinili i da se na njemu jasno vidi i čuje rečenica: "Moram da kažem i da delimično razumem, jer je ambicija ako ne svih, ono bar nekih, da se potkopa ambicija predsednika skupštine. Neće valjda jedan Mađar, hrišćanin iz Saveza vojvođanskih Mađara uspeti da okupi oko stola.."

Prema mišljenju LSV, Pastor je ovo mogao da ispravi izvinjenjem, "ovako, sramota zbog nesmotrene izjave prerasta u skandal".

U LSV smatraju da "neko ko je predsednik Skupštine Vojvodine ne ume da se izvini za grešku koju je počinio" i da otvoreno obmanjuje javnost.

"Korist ako je Pastor prelomio"

Predsednik Treće Srbije, koja u Skupštini AP Vojvodine ima dva poslanika, Miroslav Parović izjavio je danas da će najveća korist od današnjih pregovora biti ukoliko je Ištvan Pastor odlučio da konačno napusti kolaiciju s Demokratskom strankom i Ligom socijaldemokrata Vojvodine.

Kako je Parović rekao Tanjugu, nedovoljno jasno pozicioniranje lidera SVM Ištvana Pastora u priči o promeni vlasti u Vojvodini umnogome pravi zabunu.

"Mi iz Treće Srbije pozdravljamo napore da se u AP Vojvodini formira prelazna tehnička vlada", rekao je Parović, dodajući da je za ostvarenje te namere neophodno da svi politički akteri budu izvedeni na čistac, jer je, kako je istakao "neodrživo sedenje na dve stolice".

Na pitanje da prokomentariše činjenicu da Treća Srbija nije pozvana na pregovore o budućnosti pokrajinske vlasti, Parović je rekao da su u toj stranci iznenađeni time što nisu dobili poziv za razgovore i dodao da "domaćin pregovora određuje koga i po kojim kriterijumima poziva".

Parović je istakao da će se Treća Srbija sigurno odazvati pozivu za razgovore ukoliko im takav poziv bude upućen za neki od narednih sastanaka.

Pojedini mediji u najavi današnjeg sastanka preneli su da će u razgovorima učestvovati i Treća Srbija i da će je predstavljati Miroslav Parović, međutim to se ispostavilo kao netačno, a u toj stranci kažu da im poziv nije ni upućen.

Više o tome pogledajte u našem prilogu:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

152 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: