Putin i Merkelova saglasni oko UKR

Ruski predsednik Vladimir Putin i nemačka kancelarka Angela Merkel ocenili su kao pozitivno odlaganje sprovođenja Sporazuma o pridruživanju Ukrajine EU do 2016.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.09.2014.

22:42

Default images

Podsetimo, to je dogovoreno na nedavnom ministarskom sastanku Rusije, EU i Ukrajine u Briselu.

Tokom telefonskog razgovora, na zahtev Berlina, Putin i Merkelova naveli su da je potreban dalji zajednički rad da bi se odredili praktični detalji dogovora, saopšteno je iz Kremlja.

Putin i Merkelova su takođe razgovarali i o situaciji u Ukrajini i naglasili važnost bezuslovnog pridržavanja, strana u konfliktu, režim prestanka vatre i nadgledanja primirja od strane Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju u Evropi (OEBS).

Itar Tass podseća da je bivši ukrajinski predsednik Viktor Janukovič suspendovao potpisivanja Sporazuma o pridruživanju sa EU u novembru 2013, što je bio potez koji je izazvao masovne nemire i doveo do državnog udara u februaru 2014.

Sporazum o pridruživanju sa EU konačno je, 27. juna ove godine, potpisao novi predsednik Ukrajine Petro Porošenko.

Razgovor i sa Barozom

Putin i predsednik Evropske komisije Žoze Manuel Barozo razgovarali su danas o odlaganju sprovođenja Sporazuma o pridruživanju Ukrajine Evropskoj uniji (EU) do 1. januara 2016, javila je ruska agencija Itar Tass.

U telefonskom razgovoru Putina i Baroza posebna pažnja je posvećena praktičnoj primeni dogovora postignutog na trilateralnim konsultacija u Briselu 12. septembra saopštila je Preš služba ruskog predsednika.

Putin i Barozo su naglasili potrebu za strogim poštovanjem režima primirja na, oružanim sukobom, zahvaćenom istoku Ukrajine.

Oni su takođe istakli važnost daljeg dijaloga o neometanom snabdevanju ruskim gasom Evrope preko teritorije Ukrajine.

OEBS: Neprihvatljiv napad na posmatrače

Posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini ocenila je danas da je "neprihvatljiv incident" da se šestočalni tim posmatrača koji nadgleda prekid vatre na istoku Ukrajine, nađe pod udarom vatre u blizini Donjecka.

"Dovođenje naših posmatrača u rizik je neprihvatljivo za Misiju", rekao je zamenik šefa posmatračke misije OEBS-a u Ukrajini Aleksandar Hug na konferenciji za novinare u Donjecku.

Hug je dodao da je jedno od vozila juče toliko teško oštećeno da je moralo da bude ostavljeno, pošto su posmatrači zatražili zaštitu.

Šest posmatrača su ostali nepovređeni uprkos tome što je njihovo vozilo pogođeno minobacačkom ili artiljerijskom vatrom u Donjeckoj oblasti pošto su izbile borbe između ukrajinske vojske i proruskih pobunjenika, prenela je agencija AFP.

Francuska agencija podseća da je juče šest civila ubijeno a 15 ranjeno u granatiranju, u blizini aerodroma Donjecka, što je najkrvaviji dan od kada je postignuto primirje 5. septembra.

Hug je naveo da su posmatrači OEBS bili svedoci, u proteklih 48 sati, porasta incidenata što je primer kršenja primirja.

"Pozivamo učesnike protokola u Minsku da se pridržavaju odredbi tog sporazuma, tako da situacija, u Donjeckoj i Luganskoj oblasti, može biti vraćena u normalu", rekao je Hug.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: