"Amerikancima su uprljane ruke"

Iako su iz SAD stizale glasine da Iran neće biti uključen u koaliciju za borbu protiv Islamske države, Iran je u najavi odbacio tu mogućnost.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.09.2014.

12:34

Default images

Vrhovni vođa Irana, ajatolah Ali Hamenei je istakao da je ponuda Sjedinjenih Američkih Država stigla, ali da je Iran odbio moguće članstvo u koaliciji.

"SAD su putem svoje ambasade u Iraku tražile saradnju protiv Islamske države. Odbio sam, jer su im ruke uprljane", rekao je Hamenei.

On je rekao da je iranski ministar spoljnih poslova Džavad Zarif takođe odbio zahtev koji mu je uputio američki kolega Džon Keri.

Iranske vlasti su u nekoliko navrata saopštile da su protiv strane vojne intervencije u Iraku, ocenivši da ta država može sama da se bori protiv ekstremista.

SAD nastoje da organizuju veliku međunarodnu koaliciju protiv islamista u Iraku i Siriji, ali na konferenciji održanoj u Parizu nisu bili prisutni predstavnici Iraka i Sirije.

Takođe, prethodno su članovi američke administracije govorili da nije najrealnije da Iran bude deo koalicije, s obzirom na dosadašnje ne tako dobre diplomatske odnose sa SAD.

Prethodno je učešće u vojnoj intervenciji protiv Islamske države odbila i Turska, koja očekuje da diplomatskim putem oslobodi 49 svojih državljana zarobljenih u konzulatu u Mosulu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: