Francuski avioni kreću na islamiste

Francuski ministar odbrane Žan-Iv Le Drijan, koji je stigao u posetu UAE, najavio je da će prvi francuski vojni izviđački letovi u Iraku biti obavljeni danas.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.09.2014.

10:05

Default images

"Od jutros prvi izviđački letovi biće obavljeni u saglasnosti s iračkim vlastima i vlastima Emirata", rekao je ministar u bazi Al Dafra, gde se nalazi oko 200 francuskih vojnika, uključujući i pilote borbenih aviona tipa "rafal".

Vašington i njegovi saveznici mobilišu se za borbu protiv ekstremista Islamske države u Iraku i Siriji koji su u subotu pogubili još jednog taoca.

Predstavnici dvadesetak zemalja okupljaju se danas u Parizu da definišu ulogu svake zemlje u međunarodnoj koaliciji koju je Vašington želeo da formira za borbu protiv ekstremista Islamske države.

Le Drijan je rekao da se najavljeni letovi odvijaju u veoma ozbiljnoj situaciji i podstetio da je francuski predsednik Fransoa Oland u petak posetio Irak, i objavio spremnost Francuske da vojno i politički doprinese nalaženju rešenja krize, na zahtev vlasti u Bagdadu.

"Prema tome, budite spremni da intervenišete", rekao je ministar vojnicima u bazi koja se nalazi 30 kilometara jugozapadno od Abu Dabija.

U ovoj bazi su stacionirani francuski vojnici, šest borbenih aviona tipa "rafal", kao i avion za snabdevanje "boing C-135" i izviđački avion francuske ratne mornarice. Oko 750 francuskih vojnika nalazi se u Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: