Starica stradala, 370 evakuisanih

Jedna osoba je stradala u poplavama koje su zbog velikih kiša zahvatile Kladovo. U ovoj opštini evakuisano je 370 ljudi, saopštio je MUP.

Izvor: B92, Beta

Ponedeljak, 15.09.2014.

18:23

Default images

Kako javlja Regionalna TV Bor, život je izgubila starija žena iz sela Podvrška. Ona je nastradala u Tekiji, u kojoj je najteža situacija.

Ministar bez portfelja za vanredne situacije Velimir Ilić potvrdio je Tanjugu da je u okolini Kladova stradala starija žena, ali je napomenuo da još uvek nije utvrđeno zbog čega se to dogodilo i da li su poplave uzrok.

"Nadležni tek treba da utvrde šta se tačno dogodilo i kako je ona stradala", rekao je Ilić.

Kladovo je od jutros odsečeno od sveta, jer su obilne padavine u bujičnom toku s obronka planine Miroč srušile dva mosta koja iz Negotina vode ka ovom gradu. Oštećen je i put na Đerdapskoj magistrali kod Tekije.

Zbog obilnih kiša, proglašena je vanredna situacija, izjavio je danas načelnik Sektora Ministarstva unutrašnjih poslova za vanredne situacije Predrag Marić.

Marić je rekao da se evakuacija uglavnom vrši brodovima. On je za B92 rekao da će pripadnici MUP-a i Sektora za vanredne situacije MUP-a dežurati čitavu noć, a na raspolaganju će od ujutro biti i dva helikoptera, ukoliko za to bude potrebe. Pripadnici MUP evakuisali su večeras u opštini Kladovu oko 370 osoba. Iz mesne zajednice Tekija evakuisano je oko 300 ljudi, među kojima se nalazila i majka sa jednoipomesečnom bebom.

Specijalistički tim za spasavanje i rad na vodi nastavlja dalju evakuaciju građana u tom mestu po prioritetima i u skladu sa bezbednosnom procenom situacije na terenu, saopštio je MUP.

Iz sela Podvrška evakuisano je 65 ljudi, a iz mesta Blizina dvoje.

Na područjima ugroženim poplava u Borskom okrugu angažovani su pripadnici Sektora za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova sa vozilima i čamcima, pripadnici Žandarmerije i policijske snage iz Beograda, navedeno je u saopštenju.

Na spasavanju i pomoći ugroženom stanovništvu angažovana je i helikopterska jedinica MUP u reonu Donjeg Milanovca i Kladova.

Ministar Ilić izjavio je večeras da se privodi kraju evakuacija ugroženog stanovništva u rizičnim područjima u okolini Kladova. Ilić je naglasio da se situacija i dalje prati, te da će se večeras na kriznom štabu razgovarati i o sanaciji posledica koje su, prema njegovoj oceni, izuzetno velike.

"Najbitnije je zbrinuti ljude, da imaju što bezbedniju noć, da se napravi plan za sutra, a razgovarćemo i sa kojom mehanizacijom raspolažemo", rekao je Ilić.

Ministar je apelovao na vozače da ne idu u tom pravcu, jer ne mogu da prolaze. Ima, kako kaže, mnogo odrona kamena, te dolazi do seče guma.

Ilić je kazao i da su dva mosta prema Negotinu porušena, jer su bujice vode bile toliko jake da su raznele sve pred sobom.

"Videćemo da se sutra montiraju pontonski mostovi, kako bi se uspostavio saobraćaj", kazao je on.

Prema njegovim rečima, trenutno se evakuišu stanovnici brodom, a noć je nemirna, svetla nema, kiša i dalje pada...

"Nemirna je noć, stotine ljudi su na terenu, deca se pakuju na brod ponovo. Skupljamo narod, čekamo da se nakupe, pa ih prebacujemo na sigurno. Sve je za sada pod kontrolom, koliko je moguće. Pregledamo da li u nekim kućama ima još naroda i kontrolišemo, a očekujemo pomoć i iz drugih gradova", rekao je Ilić Tanjugu.

Ilić je rekao da će večeras zasedati krizni štab u Kladovu na kome će predstavnici tog ministarstva, MUP-a i lokalne samouprave razgovarati o pomoći stanovništvu i sanaciji ugroženog područja.

Navodeći da se evakuacija ugroženog stanovništva sa rizičnih područja privodi kraju, naglasio je da se situacija i dalje prati, te da će krizni štab razgovarati i o sanaciji posledica koje su, prema njegovoj oceni, izuzetno velike.

"Najbitnije je zbrinuti ljude, da imaju što bezbedniju noć, da se napravi plan za sutra, a razgovarćemo i sa kojom mehanizacijom raspolažemo", rekao je Ilić. EPS je ranije danas saopštio da su olujno nevreme, kiša i vetar, koji su tokom noći i rano jutros zahvatili područje Kladova, naneli veliku štetu hidroelektrani "Đerdap 1“.

Ugroženi su i meštani dva sela kod Negotina - Samarinovac i Dušanovac.

Vanredna situacija u Kladovu, Negotinu, možda i Majdanpeku

U opštini Kladovo i na teritoriji opštine Negotin zbog obilnih padavina u protekla 24 sata proglašena je vanredna situacija, a očekuje se i u opštini Majdanpek.

Kako je saopštilo Ministarstvo unutrašnjih poslova Srbije padavine od 150 litara po kvadratnom metru izazvale su u u nekoliko gradova izlivanje reka, pokretanje klizišta, a u brdskim predelima i do odrona.

Na teritoriji Kladova, usled pojave bujičnih potoka, ugroženo je 15 seoskih mesnih zajednica. Srušen je most u selu Milutinovac, a putni pravac Kladovo-Donji Milanovac je u prekidu. Naselje Tekija je odsečeno od Kladova.

Selo Podvrška sa dvadesetak stanovnika, usled klizišta, nepristupačno je.

Jedno domaćinstvo u Maloj Vrbici je ugroženo. Bez struje su MZ Podvrška, Petrovo selo, Donji Ključ, Vajuga, Milutinovac, Korbovo, Rtkovo, Velika Vrbica. Fiksna telefonija, a delimično i mobilna mreža, su u prekidu.

Deset domaćinstava u naselju Dedinje u Kladovu ugroženo je izlivanjem kanala. Mašine su već počele rad na rašišćavanju terena, a čekaju se i adekvatne vremenske prilike za poletanje helikoptera.

U MZ Velika Kamenica kod Negotina jedno domaćinstvo je poplavljeno. Na teritoriji opštine Majdanpek stanje je ozbiljno kod Oreškovice i poplavljenog sela Boljetin, gde je voda odnela deo jedne kuće.

Situacija se sve vreme prati na reci Savi, a na terenu su pripadnici vatrogasnih i spasilačkih jedinica Sektora za vanredne situacije, čiji su svi kapaciteti u pripravnosti. Kako se navodi u saopštenju, upućen je tim za spasavanje i rad na vodi iz Niša.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: