Evakuacija kod Kladova pri kraju

Načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić kaže da je iz Tekije evakuisano 300 ljudi. Ministar Ilić kaže da se evakuacija privodi kraju.

Izvor: B92, RTS

Ponedeljak, 15.09.2014.

13:00

Default images

Prethodno je Marić rekao da je oko dvadesetak žitelja sela Podvrška u opštini Kladovo evakuisano.

On je naglasio da kiša u tom delu Srbije i dalje pada zbog čega su upućene dodatne snage kao ispomoć, i to odred od 25 pripadnika žandarmerije iz Niša, 30 pripadnika MUP-a specijalizovanih za spasavanje na vodi i njih desetak iz Beograda koji su već na putu.

Oni će noćas dežurati, a ukoliko bude potrebno, ostaće i sutra u tom kraju.

Marić je objasnio da u mesnoj zajednici Tekija ima ukupno 700 stanovnika, ali se još uvek ne zna da li je potrebno da se svi evakuišu.

"Najteže je u Kladovu, mada i Majdanpek i Negotin nisu baš u dobroj situaciji", prokomentarisao je Marić i naveo da čim se budu stvorili uslovi intenzivnije će se raditi na raščišćavanju terena kako bi se uspostavili putni pravci.

"Ugroženo 1.000 domaćinstava u Tekiji"

Predsednik opštine Kladovo Radovan Arežina rekao je da je ugroženo gotovo 1.000 domaćinstava u naselju Tekija.

"Ovo je izuzetno teška situacija, nemoguće je zamisliti koliko, ovo se događa jednom u sto godina. Polovina naselja Tekije je nestala, ljude ćemo morati brodovima da izvlačimo pošto helikopteri ne mogu da polete, a putem ne smemo da krenemo", rekao je Arežina za B92.

Odvod vode je otežan nakon što su u Hidroelektrani Đerdap ugašene pumpe za ispumpavanje vode na teritoriji opštine Kladovo

Zbog obilnih padavina rano jutros Podvrška reka je potopila i srušila most na državnom putu Kladovo-Negotin. Sanitetsko vozilo je ostalo zarobljeno između Brze Palanke i Milutinovca.

"U Kladovu nikad nisamo imali ovakvu provalu oblaka. Nemamo problema sa Dunavom, već su problem buične reke sa okolnih brda. Odsečeni smo sa svih strana, iz pravca Beograda ka Kladovu, kao i iz pravca Negotina i Zaječara. Imamo problem u jednomo selu gde su pumpe za vodu stale. Obavestili smo republički Štab za vanredne situacije i očekujemo da nam stigne pomoć. Trenutno imamo informaciju da su jedna žena i dete zarobljeni na drugom spratu jedne kuće", kaže Arežina.

Opština Kladovo danas je zbog obilnih padavina i klizišta praktično odsečena od sveta i dvadesetak ljudi kod mesta Podvrška čeka na evakuaciju helikopterom.

Na području Kladova i ostalih opština ugroženih padavinama - u Majdanpeku i Negotinu nema žrtava i ugroženih, a zbog obilnih kiša proglašena je vanredna situacija, izjavio je danas načelnik Sektora Ministarstva unutrašnjih poslova za vanredne situacije Predrag Marić.

"Najteže je u opštini Kladovo, koja je praktično odsečena od sveta, jer je usred velikih količina padavina došlo do pomeranja čitavih brda i saobraćaj je potpuno u prekidu", rekao je Marić.

On je naveo i da u mestu Podvrška u blizini Kladova ima "dvadesetak onih koji čekaju evakuaciju" dodavši da će oni "čim se steknu uslovi, biti evakuisani helikopterom".

"Nema žrtava i ugroženih ljudi", rekao je Marić dodavši da "moraju da se stvore uslovi da mehanizacija počne da radi i da se uspostave putni pravci i normalizuje saobraćaj".

Prema njegovim rečima, kada će do toga doći sada nije poznato, "jer prognoza nije dobra za noćas, tako da se prestanak padavina može očekivati tek sutra".

Marić je dodao i da je Sektor MUP-a za vanredne situacije još 13. septembra obavestio lokalne samouprave o mogućnosti bujičnih poplava zbog kojih su juče nastali problemi u Loznici i na teritoriji opština Kladovo, Majdanpek i Negotin.

"Što se tiče velikih reka - Save i Dunava ne očekujem probleme bez obzira što je bilo problema u Hrvatskoj i BIH... u stalnoj smo vezi sa kolegama iz BIH i Hrvatske i tu ne očekujem probleme", rekao je on. Put Kladovo-Negotin, kod sela Milutinovac, u prekidu je, jer je vodena bujica odnela više od 50 metara puta u nasipu i most.

Odsečena je i Tekija, jer je i drugi magistralni pravac Kladovo - Donji Milanovac, takođe, u prekidu, a proradila su brojna klizišta.

Problemi i u Majdanpeku

Foto: Sonja Kamenkoviæ B92
Obilne kiše u protekla 24 sata napravile su velike probleme i u Majdanpeku. Najdramatičnije je u selima Boljetin i Mosna.

U Mosni vojska pomaže stanovništvu, jer su se tamo zatekli na otklanjanju posledica od prethodnih poplava.

"Stanje je dramatično, selo je u potpunosti poplavljeno, onemogućen je prilaz selu redovnim putem. Jedno su pripadnici Vojske Srbije, koji se na području opštine Majdnapek nalaze zbog sanacije štete od prethodne poplave, uspeli da se probiju i pomognu meštanima sela. Vodena bujica se ne smiruje, jednostavno nosi sve pred sobom, pa čak i automobile", kaže Draško Ćetković, član privremenog organa opštine Majdanpek, koji se nalazi na ulazu sela Boljetin, prenosi "Blic".

U Majdanpeku se reka Pek izlila i poplavila autobusku stanicu.

Iz Rudnika bakra "Majdanpek" vodu iz Peka su usmerili na Južni revir i time spasli grad od daljeg plavljena.

Voda je i na putu Majdanpek - Donji Milanovac.

Oluja nanela štetu "Đerdapu 1"

EPS je saopštio da su olujno nevreme, kiša i vetar, koji su tokom noći i rano jutros zahvatili područje Kladova, naneli veliku štetu hidroelektrani „Đerdap 1“.

"Rad HE 'Đerdap 1' nije ugrožen i trenutno radi pet agregata maksimalnom snagom. Dotok Dunava dostiže 8.000 kubnih metara u sekundi i otvorena su dva prelivna polja, jer se očekuje porast dotoka. Zaposleni su angažovani na čišćenju rešetki agregata, jer granje i otpad stižu Dunavom u velikim količinama", navodi se u saopštenju.

Na mestu Kosovica, odakle se hidroelektrana „Đerdap 1“ snabdeva pijaćom vodom, vodena bujica je odnela trafostanicu, a objekat pumpne stanice je nakrivljen i teško oštećen.

Voda je s okolnih brda nekontrolisano krenula prema voznom parku najveće dunavske elektrane, ali su zaposleni uz veliko požrtvovanje uspeli da sklone na bezbedno mesto mehanizaciju i transportna sredstva.

Najava evakuacije u selima oko Negotina

Jaka kiša na području Negotina dovela je do velikih problema, a nadležni razmišljaju i o evakuaciji meštana dva sela - Samarinovac i Dušanovac.

Predsednik opštine Negotin Jovan Milovanović je izjavio da je jaka kiša izazvala velike probleme i dovela do bujičnih vodotokova u selima Urovica, Slatina, Nizija, Dušanovac i Samarinovac.

Milovanović je rekao i da, po podacima s terena, nema životno ugroženih građana, a da se razmišlja "o mogućnosti evakuacije stanovnika sela Samarinovac i Dušanovac".

On je naveo da je odluka o uvođenju vanredne situacije doneta u 13 sati, "jer je od 11 do 12 sati palo 50 litara kiše po kvadratnom metru, a od jutros ukupno 65 litara po kvadratu".

"Trenutno radimo na skretanju tokova vode koji se kreću po saobraćajnicama i prema objektima građana, a saradnja sa Sektorom MUP-a za vanredne situacije je dobra", rekao je Milovanović. .

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

72 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: