Deca su žrtve poremećenog sistema

Koordinatorka Centra za prevenciju devijantnog ponašanja kod mladih Biljana Kikić Grujić kaže za RTS da je prevencija glavni lek protiv maloletničkog nasilja.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.09.2014.

09:31

Default images

Ona upozorava da je internet moćno, ali i opasno sredstvo, koje doprinosi maloletničkom nasilju. "Mladi nisu svesni posledica svog ponašanja na društvenim mrežama", ističe Biljana Kikić Grujić.

Kikić Grujićeva napominje da je internet sve češće mesto organizovanja maloletničkog nasilja, ali i mesto na kojem se zlostavljaju maloletnici.

"Svaka četvrta devojčica, a pod tim podrazumevamo devojčice do 14 godina, bi otišla na sastanak ugovoren putem interneta, a to je istraživanje iz 2009. godine. Sada bih mogla da kažem da je to svaka druga ili svaka treća devojčica", ističe Kikić Grujićeva.

Ona naglašava da je u društvu sve vidljiviji poremećaj sistema vrednosti.

"Gotovo svaka devojčica je željna dokazivanja seksualnosti na društvenim mrežama i što veći broj prijatelja i lajkova na Fejsbuku ima, to je popularnija", kaže Biljana Kikić Grujić.

Kako je objasnila, zlostavljač može da čeka i do dve godine dok "priprema" devojčicu za žrtvu.

Kikić Grujićeva napominje i da su počinioci krivičnih dela sve mlađi, a pritom su krivična dela sve teža. "Četiri su faktora poremećaja u ponašanju kod mladih, a to su - porodica, škola, vršnjačke grupe i mediji", kaže Kikić Grujićeva.

Ona podseća da je danas primer dete koje vrši nasilje, dok je pre decenije takvo dete bilo odbacivano kao nepoželjno.

Kikić Grujićeva smatra da nasilju umnogome doprinose i mediji, koji svojim izveštavanjem doprinose tome da devočice i dečaci imaju idole u nereprezentativnim društvenim grupama.

Kikić Grujićeva upozorava da ne samo deca, već i odrasli na društvenim mrežama imaju svega 30 odsto prijatelja koje zaista poznaju, dok su preostalih 70 posto prijatelji koje nikada nisu videli.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

71 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: