Proglašena lista Inicijativa Rumuna

Republička izborna komisija proglasila danas Izbornu listu "Inicijativa Rumuna iz Srbije" - Bojan Barbucić za izbore za članove nacionalnog saveta te manjine.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.09.2014.

21:58

Default images

Republička izborna komisija proglasila je danas Izbornu listu "Inicijativa Rumuna iz Srbije" - Bojan Barbucić, "Initijativa Romanilor din Serbia" - Bojan Barbucic za neposredne izbore za članove Nacionalnog saveta rumunske nacionalne manjine, raspisanim za 26. oktobar.

RIK je u petak naložio tom udruženju da najkasnije u roku od 48 sati otkloni nedostatak izborne liste, tako što će dostaviti najmanje 33 nedostajuće pravno valjane overene izjave birača koji podržavaju tu listu, što je i učinjeno.

Komisija je tada proglasila i izborne liste "Slovaci napred - Pavel Surovi" i "Česi zajedno - Štefan Klepaček", a ranije još pet bunjevačkih lista, tri slovačke, po dve grčke i romske i po jednu mađarsku, nemačku, rumunsku i rusinsku.

Pripadnici 17 nacionalnih manjina koji žive u Srbiji biraće svoje savete, dok na izbore neće izaći ruska i turska manjina. Goranci su se ranije izjasnili da se ne smatraju nacionalnom manjinom.

Da bi neka nacionalna manjina ostvarila mogućnost za direktne izbore, u posebnom biračkom spisku mora da ima najmanje 40 odsto upisanih od ukupnog broja građana koji su se izjasnili kao njeni pripadnici na popisu stanovništva 2011. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: