SR i MK: Zajednička predstavništva

Ministri spoljnih poslova Srbije i Makedonije potpisali su u Skoplju Sporazum o zajedničkom korišćenju diplomatsko-konzularnih predstavništava u inostranstvu.

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.09.2014.

09:39

Default images

Ministri spoljnih poslova Srbije i Makedonije, Ivica Dačić i Nikola Popovski najavili su da će uskoro biti definisane lokacije i države u kojima će biti zajedničke kancelarije.

Popovski i Dačić saglasili su se da su Makedonija i Srbija prijateljske zemlje čiji je zajednički interes da međusobni odnosi budu još bolji i da se obe pridruže Evropskoj uniji, prenela je agencija MIA.

Popovski je ocenio da dve zemlje u budućnosti mogu da imaju veoma plodnu saradnju.

"Obe zemlje su kandidati za članstvo u EU, Srbija već pregovara, Makedonija duži vremenski period ne može da to ostvari, ali definitivno sva poglavlja koja se odnose na evropske integracije unapređujemo i sprovodimo reforme. Možemo da imamo veoma plodnu saradnju", rekao je šef makedonske diplomatije.

Popovski je dodao da je potpisani sporazum o zajedničkom korišćenju diplomatsko-konzularnih predstavništava dodatni korak u cilju racionalizacije resursa što je neophodno u uslovima finansijske krize. Dačić je ocenio da dve zemlje treba što pre da postanu deo Evropske unije.

"Srbija i Makedonija su prijateljske zemlje. U interesu nam je da imamo dobre odnose, Srbija podržava evropsku budućnost Makedonije i mislimo da je ovaj region godinama i decenijama nepravedno potcenjivan u odnosu na druge delove Evrope i zaslužuje što je pre moguće da uđe u EU", rekao je Dačić.

Ministri su najavili da će druga zajednička međuvladina sednica biti održana u Skoplju u oktobru ili u novembru.

Popovski je naveo da je sa Dačićem razgovarao o ekonomskoj saradnji, razvoju turizma, Koridoru 10 i o unapređenju energetskog i železničkog povezivanja, dok je srpski ministar ocenio da bi Beograd i Skoplje trebalo da razmotre zajednički nastup na trećim tržištima.

Dačić je tokom posete Skoplju razgovarao i sa predsednikom Makedonije Đorđem Ivanovim i sa predsednikom parlamenta Trajkom Veljanovskim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: