Sabor u čast Stefana Nemanje

Deževski sabor, koji se održava kod Novog Pazara, ove godine je protekao u znaku obeležavanja 900 godina od rođenja Stefana Nemanje.

Izvor: B92

Nedelja, 14.09.2014.

22:19

Default images

Tradicionalna manifestacija, Deževski sabor održana je danas kod crkve svetih apostola Petra i Pavla, a ove godine bila je u znaku obeležavanja 900 godina od rođenja Stefana Nemanje, rodonačelnika loze Nemanjića i osnivača prve srpske države.

Liturgiju su u crkvi, nedaleko od Novog Pazara, služile vladike raško-prizrenski Teodosije, žički Justin i timočki Ilarion.

Raško-prizrenski vladika Teodosije je ocenio da je današnji dan veoma važan kada se na crkveno-narodnom saboru sećamo Srba svetitelja.

Eparhije - raška, žička i timočka, i ubuduće će zajedno na ovaj dan da služe, ovo će biti mesto našeg okupljanja i saborovanja, rekao je vladika Teodosije.

''Veoma je važno da crkva predvodi narod u ovim teškim vremenima. Nema ništa snažnije od toga kada smo svi zajedno i kada smo sabrani pored ove crkve, gde je koren svetorodne loze Nemanjića", rekao je Teodosije.

On je poručio da nas sve ''opominje da sledimo put svetog Nemanje i svih svetitelja iz roda srspkog".

Stefan Nemanja, kasnije Sveti Simeon Mirotočivi kršten je u Petrovoj crkvi i kasnije zamonašen. Na tom mestu je 1196. godine predao vlast svom sinu Stefanu Prvovenčanom.

Na Deževskom saboru 1282. godine kralj Dragutin predao je presto svom bratu kralju Milutinu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: