Putin: Sankcije nemaju mnogo efekta

Predsednik Rusije Vladimir Putin ocenio je da nove sankcije Evropske unije uvedene Rusiji nemaju mnogo efekta.

Izvor: Tanjug

Petak, 12.09.2014.

19:42

Default images

Posle samita Šangajske organizacije za saradnju, Putin je u Dušanbeu najjače kritike uputio američkom predsedniku Baraku Obami, koga je optužio da koristi situaciju u Ukrajini da bi ojačao NATO u svoju korist.

"Sankcije kao spoljašnji politički instrument, malo su efikasne i nikada nisu donele očekivane rezultate", rekao je Putin, nekoliko sati pošto su stupile na snagu sankcije koje je EU uvela Rusiji i pošto su SAD najavile nove mere protiv Moskve.

Putin je ocenio da nove sankcije Rusiji donose "više pozitivnog, nego negativnog" .

"Ako šefovi preduzeća manje idu u inostranstvo, i ako se više bave aktuelnim problemima, to je onda još bolje", rekao je Putin.

Ruski predsednik je naveo da je Ukrajina talac "stranih interesa" i dodao da je kriza u toj zemlji iskorišćena za jačanje NATO.

Govoreći o ruskim uzvratnim sankcijama - zabrani uvoza hrane iz zemalja Zapada, Putin je priznao da one imaju negativnih efekata, ali "minimalnih".

Ocenio je da te sankcije stimulišu rusku poljoprivredu, ali i da će imati negativan uticaj na mir u Ukrajini.

Nove evropske sankcije Rusiji, koje se pre svega odnose na ruska preduzeća stupile su na snagu u petak ujutru.

SAD su, takođe u petak, najavile da će Rusiji biti uvedene nove sankcije koje se odnose na finansijski i energetski sektor, čime su posebno pogođeni ruska naftna kompanija Gasprom i najveća banka, Sberbank.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

10 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: