EU: Od danas proširene sankcije RUS

Proširene evropske sankcije Rusiji koje su usvojene prošle nedelje stupiće na snagu danas, saopšteno je iz Evropskog saveta.

Izvor: B92, Tanjug

Petak, 12.09.2014.

00:00

Default images

Na udaru se nalazi pet ruskih banaka i tri državne naftne kompanije, kojima će odsad biti zabranjen pristup evropskom tržištu novca, stoji u saopštenju Saveta.

Sem toga, sankcije obuhvataju zabranu izvoza oružja u Rusiju, kao i takozvane tehnologije dualne namene, koja se može koristiti i u civilne i u vojne svrhe, kao i zabranu izvoza opreme za istraživanje i eksploataciju nafte, što će otežati Rusiji pristup novootkrivenim nalazištima u arktičkom pojasu.

Evropski savet, koga čine predstavnici 28 zemalja članica EU je odlučio i da proširi "crnu listu" ruskih funkcionera kojima je zabranjeno da putuju i posluju u EU doda sa nova 24 imena, tako da se ona sad odnosi na ukupno 119 osoba.

Odluku o uvođenju sankcija Rusiji zbog “agresije” na Ukrajinu članice EU su donele u petak prošle nedelje, s tim što su odlučile da odlože primenu dok ne vide da li će se prekid vatre u Ukrajini održati.

Iako se primirje uglavnom poštuje, a Rusija i Ukrajina razgovaraju o mirovnom planu, odlučeno je da sankcije stupe na snagu u petak, nakon što ta odluka bude objavljena u službenoj gazeti EU, kada će biti poznat i spisak pravnih i fizičkih lica na koje se sankcije odnose.

Predsednik Evropskog saveta Herman Van Rompej je, nakon objavljivanja da će nove sankcije Rusiji stupiti na snagu u petak, saopštio i da bi EU mogla da ukine sankcije Rusiji ukoliko izveštaj koji treba da bude urađen do kraja septembra potvrdi da je sproveden mirovni plan u Ukrajini.

Međutim, Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštilo je da EU, nakon usvajanja novih sankcije Moskvi, donela odluku da bude protiv mirovnog rešenja krize u Ukrajini.

U međuvremenu je i američki predsednik Barak Obama saopštio da će SAD pooštriti sankcije Rusiji u oblasti odbrane, finansija i energetike zbog "ilegalnih akcija" Moskve u Ukrajini.

Danas stupa na snagu i ukrajinski zakon, koji predviđa uvođenje preko 20 vrsta sankcija protiv Rusije.

Sankcije obuhvataju, kako javlja Glas Rusije, više od 170 Rusa i državljana drugih zemalja koje podržavaju aktivnosti RF na istoku Ukrajine. Na crnom spisku se nalazi skoro 70 ruskih kompanija.

Kijev može blokirati aktive, ograničiti trgovinske operacije, prestati sa tranzitom resursa, regulisati letove i prevoz preko svoje teritorije, suspendovati ekonomske i finansijske obaveze, anulirati, licence.

Zakon omogućava i blokadu kulturne razmene, naučne saradnje, obrazovanja, sportskih kontakata, navodi Glas Rusije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: