Opet uništen spomen novinarima

Spomen obeležje nestalim novinarima Đuri Slavuju i Ranku Perenicu, između sela Zočišite i Orahovac, ponovo je uništeno i odneto.

Izvor: B92

Petak, 12.09.2014.

11:54

Default images

Spomen obeležje nestalim novinarima Đuri Slavuju i Ranku Perenicu, koje su predstavnici Udruženja novinara Srbije i Društva novinara KiM postavili 21. avgusta ove godine kod Orahovca, uništeno je i odneto.

Spomen obeležje je treću godinu za redom isčupano, najverovatnije građevinskom mašinom ili traktorom zajedno sa betonskim postoljem i odvučeno na lokalni put gde je metalni deo otkinut i odnesen.

Ovu informaciju potvrdio je predsednik Društva novinara Kosova i Metohije Budimir Ničić. “Ovo je treći put da odnose tablu. Prošle godine je “preživela” mesec i po dana, ove godine - 20 dana. Policija godinama ignoriše naše zahteve i prijave i ponaša se kao da se ništa nije dogodilo“, rekao je Ničić.

“Mi tom tablom nikog ne želimo da provociramo, niti to radimo, na tabli piše da tražimo naše kolege koje su na tom mestu poslednji put viđene i nećemo odustati od toga,” rekao je on.

“Postavljaćemo je svake godine, sve dok se ne otkrije sudbina naših kolega koji su bili na novinarskom zadatku. Ovo sada nećemo prijavljivati policiji, ali hoćemo onima za koje smatramo da mogu da utiču na policiju da konačno pronađe i kazni one koji godinama ruše i odnose tablu,” rekao je Ničić.

Na mestu gde su novinari oteti, između sela Zočište i Orahovac, predstavnici Udruženja novinara Srbije i Društva novinara KiM 21. avgusta postavili su obeležje na srpskom i albanskom jeziku na kojem piše: "Ovde su 21. avgusta 1998. nestali novinari. Tražimo ih.

"Slavuj i Perenić su nestali kada su krenuli da urade reportažu o povratku otetih monaha u manastir Zočište. Bili su u automobilu "zastava 128" plave boje koji nikada posle nije pronađen. Udruženje novinara Srbije i Društvo novinara Kosova i Metohije osudili su danas ponovno rušenje ploče nestalim novinarima na KiM i zatražili od medjunarodnih i kosovskih institucija da hitno pokrenu istragu kako bi se utvrdilo ko, iz godine u godinu, stoji iza tog vandalizma.

Navedena novinarska udruženja zatražila su od nadležnih i da omoguće opstanak obeležja i konačno pokrenu postupke kako bi se pronašli i kaznili kidnaperi i ubice novinara i medijskih radnika na KiM, kojih po evidenciji UNS-a ima devet.

U saopštenju UNS-a i DNKiM se navodi da, iako je postavljanje table ove godine najavljeno opštinskim vlastima u Orahovcu i kosovskoj policiji, ništa nije učinjeno da se spomen obeležje zaštiti.

Samo 23 dana po postavljanju treće ploče čiji su temelji betonski, ostala je rupa, a obeležje je odneto", navodi se u saopštenju i dodaje da je incident jutros prijavljen kosovskoj policiji i zameniku ministra unutrašnjih poslova Saši Rašiću.

Jevtić: Sraman i nedopustiv čin skranavljenje

Kosovski ministar za povratak i zajednice Dalibor Jevtić ocenio je danas da je sraman i nedopustiv čin skrnavljenje i uklanjanje spomen ploče nestalim srpskim novinarima na Kosovu i pozvao nadležne da reaguju.

Jevtić je, u saopštenju dostavljenom Tanjugu, osudio najnoviji incident koji se dogodio u blizini Orahovca, gde je ponovo uklonjena spomen ploča nestalim novinarima Đuri Slavuju i Ranku Pereniću.

Jevtić ocenjuje da ovaj nedopustiv i sraman čin dodatno unosi nemir među Srbe na Kosovu i da u poslednje vreme učestali incidenti, nikako ne doprinose povoljnijoj klimi ka izgradnji međusobnog poverenja.

On je apelovao na nadležne organe da daju svoj maksimum da se počinioci kako ovog, tako i incidenata koji su se ranije desili, izvedu pred lice pravde.

"Ako neko misli da će uklanjanjem spomen ploče naterati nas da prestanemo sa instistiranjem i pitanjem o sudbini nestalih novinara, grdno se prevario. Nastavićemo da tražimo pravdu i istinu. Nedopustivo je ovo što se dešava i pozivam nadležne da reaguju," naveo je ministar Jevtić.

"Pronaći i kazniti počinioce"

Kancelarija za Kosovo i Metohiju neprijatno je iznenađena činjenicom da je treći put uklonjeno spomen obeležje novinarima koji su nestali pre 16 godina na Kosovu Đuri Slavuju i Ranku Pereniću i pozvala međunarodnu zajednicu i nadležne u pokrajini da pronađu i kazne počinioce.

"Ponovo pozivamo međunarodnu zajednicu i nadležne institucije u Pokrajini da pronađu i zasluženo kazne one koji su počinili ovo zlodelo, a pre svega da obelodane istinu o otmici novinarske ekipe Radija Prištine, Dura Slavuja i Ranka Perenića", saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

To je, kako se navodi, jedini put koji bi pružio nadu da se na Kosovu i Metohiji više neće događati otmice i ubistva i da spomen obeležja neće biti rušena i skrnavljena, da će spomenici, kao svuda u civilizovanom svetu, biti svetinje dostojne poštovanja.

Iz Kancelarije podsećaju da su više puta upozoravali da se nekažnjeni zločini ponavljaju i da, između ostalog i zbog toga, treba pronaći i kazniti počinioce ovog vandalskog čina koji osuđujemo.

Takođe, rasvetljavanje ovih zločina bi pomoglo da srpski narod u Pokrajini vrati poverenje u međunarodnu zajednicu i veru da će na Kosmetu zavladati pravo i pravda, navodi se u saopštenju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

1 d

Podeli: