"Nema promena granica na Balkanu"

Neće biti novog crtanja karata na Balkanu, rekao je Edvard Ferguson, koji je nedavno preuzeo dužnost ambasadora Velike Britanije u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Tanjug

Petak, 12.09.2014.

22:53

Default images

Upitan kako gleda na to da RS i njen predsednik Milorad Dodik i na primeru Škotske, koja je najavila referendum o nezavisnosti, gradi stav o modelu izlaska RS iz BiH, Ferguson je ocenio da sigurnost i prosperitet BiH u budućnosti leži u zajedništvu, a ne u podelama.

"Ne može se porediti referendum koji će se održati u Škotskoj, uz pristanak svih vodećih političkih stranaka, s pretnjama nekih iz Republike Srpske o jednostranom otcepljenju. Lekcija koju bi političari ovde mogli da nauče iz referenduma u Škotskoj je, ustvari, koliko je važno da se razlike rešavaju na demokratski i miran način", rekao je ambasador za "Dnevni avaz".

On smatra i da veliki broj političara u BiH karijeru vidi kao mogućnost da se obogati, a ne kao priliku da poboljša životni standard onih koje predstavljaju.

"Usmeravaju se na podele, dok većina običnih ljudi u ovoj zemlji samo želi da živi zajedno", kaže Ferguson i dodaje da građani na predstojećim izborima treba da budu oprezni prema onima koji podstiču etničke podele da bi sakrili nedostatak pozitivnih ideja.

On je ponovio da je BiH mesto u EU, kao i da je Ujedinjeno Kraljevstvo, zajedno s evropskim partnerima, u potpunosti posvećeno evropskoj budućnosti BiH, čiji političari moraju da sprovedu neophodne reforme.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: