Štajnmajer za jedinstvenu Britaniju

Ministar spoljnih poslova Nemačke rekao je da bi više voleo da posle referenduma o nezavisnosti Škotske 18. septembra, vidi da je Britanija ostala jedinstvena.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.09.2014.

23:36

Default images

Frank-Valter Štajnmajer je zatim dodao da nije na njemu da ulazi u unutrašnje britanske poslove.

"Mislim da bi dobar savet za ministra spoljnih poslova Nemačke bio da se ne meša u britanske unutrašnje poslove, ali otvoreno da priznam, više bih voleo da Britanija ostane jedinstvena", rekao je Štajnmajer novinarima u Berlinu, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim britanskim kolegom Filipom Hamondom.

Sličan stav o nezavisnosti Škotske, kako je preneo AFP, danas je izrekao i predsednik Letonije Andris Berzins.

"Nadam se i verujem da će Škotska ostati sa Evropskom unijom", rekao je Berzins, što znači da se on nada da Škotska neće izaći iz sastava Ujedinjenog Kraljevstva.

Šef Evropske komisije Žoze Manuel Barozo rekao je da bi svaka novostvorena nezavisna država nastala iz EU, postala "treća zemlja", uz dužno poštovanje, i da se "sporazumi s njom ne bi više važili na njenoj teritoriji".

Prema Barozu, prenela je francuska agencija, takve države bi morale da traže članstvo u EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: