SAD pooštravaju sankcije Rusiji

Američki predsednik je saopštio da će SAD pooštriti sankcije Rusiji u oblasti odbrane, finansija i energetike zbog "ilegalnih akcija" Moskve u Ukrajini.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 11.09.2014.

20:20

Default images

"Sprovodimo nove mere u svetlu prošlomesečnih ruskih akcija čiji je cilj dalje destabilizovanje Ukrajine, među kojima je prisustvo teško naoružanih ruskih vojnika na istoku Ukrajine", rekao je Barak Obama i dodao da će jačanje sankcija još više politički i ekonomski izolovati Kremlj.

Te mere su koordinirane s EU, koja je prethodno takođe odlučila da uvede novu rundu sankcija Rusiji, preneo je AFP.

Vašington, prema Obaminim rečima, pomno prati sprovođenje sporazuma Moskve i Kijeva o prekidu vatre, ali tek treba da vidi neoborive dokaze da je Rusija odustala od napora da destabilizuje Ukrajinu.

Američki predsednik je ponudio Moskvi izbor - da se povuče iz Ukrajine i da joj se ublaže sankcije ili da uđe u dublji konflikt sa Zapadom.

"Ukoliko Rusija u potpunosti ispuni svoje obaveze, sankcije mogu biti povučene", rekao je Obama. "Ako, umesto toga, nastavi sa agresivnim akcijama i kršenjem međunarodnog prava, posledice će biti sve teže."

Rojters je, u međuvremenu, javio, pozivajući se na dobro obavešten izvor, da SAD planiraju da uvedu sankcije Zberbanci, najvećoj ruskoj banci i da dodatno ograniče drugim bankama pristup američkom kapitalu.

SAD su u julu izolovale na američkom tržištu kapitala i zaduženja pet ruskih banaka - VTB banku, Gasprombanku, Moskovsku banku, VEB i Rusku poljoprivrednu banku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

33 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Podeli: