Sankcije Rusiji na snazi u petak?

Države članice EU danas su se složile da pojačane ekonomske sankcije protiv Rusije stupe na snagu u petak, javili su evropski izvori.

Izvor: Beta

Četvrtak, 11.09.2014.

13:51

Default images

Predsednik Evropskog saveta Herma Van Rompej tokom dana tu odluku treba da "objasni".

Odluka je doneta da se bi se zadržao pritisak na Moskvu i pored početka smirivanja situacije na istoku Ukrajine, naveo je jedan od izvora.

U saopštenju će biti navedeno da paket sankcija može biti "preisipitan u svetlu razvoja događaja na terenu" naveo je drugi izvor.

Izvor je rekao da će dvadesetosmorica do kraja septembra detaljno preispitati sprovođenje mirovnog plana u Ukrajini.

Mere čiji će detalji biti poznati tek kad sutra budu objavljene u Službenom glasniku Unije, čime i stupaju na snagu, usvojene su zvanično još 8. septembra.

EU je 8. septembra odobrila uvođenje novog niza sankcija protiv Rusije zbog ukrajinske krize, ali je precizirala da će sačekati nekoliko dana sa sprovođenjem tih kaznenih mera kako bi dala Moskvi vremena da nastavi mirovne napore.

Ambasadori zemalja EU su danas nastavili razgovore o tome kada će biti primenjene sankcije o čemu nisu uspeli da se dogovore sinoć.

Novi paket sankcija EU uključuje veća ograničenja pristupa Rusije tržištu kapitala, odnosi se i na odbranu, na robu za dvostruku - vojnu i civilnu upotrebu i osetljivu tehnologiju, a proširen je spisak ličnosti kojima se zamržava imovina u inostranstvu i zabranjuje da putuju u EU.

Kako je bilo najavljeno, nove sankcije Rusiji obuhvataju i velike ruske naftne kompanije Rosnjeft, Transnjeft i Gasprom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: