Pripreme za samit počinju od sutra

Premijer Aleksandar Vučić završava posetu Kini, gde je dogovorio da dve zemlje zajedno u decembru u Beogradu organizuju samit lidera centralne i istočne Evrope.

Izvor: B92

Četvrtak, 11.09.2014.

16:05

Default images

Pripreme za samit počeće već od sutra, a kineska i srpska strana će precizirati datum održavanja samita.

O rezultatima posete Kini, razgovorima s kineskim premijerom, razgovorima s predstavnicima 10 velikih kineskih kompanija i učešće na Svetskom ekonomskom forumu s premijerom Vučićem u Pekingu razgovara novinarka B92 Žana Bulajić.

"Došao sam sa velikom nadom da je moguće dobiti decembarski samit i posetu premijera Kine u Srbiji i to posle 28 godina, kao i posetu lidere 16 premijera iz istočne i centralne evrope i to smo dogovorili sa premijerom Lijem. Veoma sam zahvaln kineskoj strani na tome. Ovo je ogromno iskustvo, mi smo imali konkretne razgovore i ono čemu vi danas niste mogli da prisustvujete iz tehničkih razloga za nas je možda posle tih razgovora sa premijerom Lijem sledeći najznačajniji deo ove posete. Reč je o poseti Čajna divelopment bank", kaže Vučić.

On navodi da je Srbija, nažalost, zbog svoje neodgovornosti u prethodnih 10 i 15 godina potrošila mogućnost da uzima kredite za finansiranje najvažnijih infrastrukturnih projekata, te ja zato poseta banci Čajna divelopment važna.

"U razgvoru sa njima došli smo do toga da njihovi stručnjaci, njihova radna grupa dođe u Srbiju i da oni naprave ono što je uspela Er Srbija da napravi - dakle netvorking konektiviti i sa lukom na Dunavu da bismo mogli da izvozimo u zapadnu Evropu, da napravimo ekonomsku slobodnu zonu, kojih već imamo, ali da napravimo to na Dunavu, da se uradi kompletna infrastruktura da možemo tako robu da odvlačimo i u Konstancu, ali i na Zapad Evrope, da to sve uvežemo i sa prugom, da uvežemo i sa putevima koje gradimo i da tako napravimo mnogo veće prihode i da imamo mnogo više zaposlenih u našoj zemlji. I njihovi stručnjaci će doći u naredne dve nedelje u Beograd. Očekujem da u decembru potpišu i sporazum sa Narodnom bankom Srbije, mislim da je gospođa Tabaković po tom pitanju već dosta toga uradila i ljudi ovde u kineskoj banci su time zadovoljni kao i u Kineskoj razvojnoj banci. Mislim da imamo veliku priliku, i nadam da će svi građani Srbije biti zadovoljni, a posebno Beograđani, jer će se taj veliki događaj - samit dešavati u Beogradu, to će biti prilika da pokažemo svu našu gostoljubivost i gostoprimljivost", kaže premijer Vučić.

Kineski investitori zainteresovani su i za srpske firme između ostalih i za one u restrukturiranju, dodaje premijer Srbije

"Mi smo im ponduli tj. doveli smo pet građevinskih drušvenih kompanija koje se nalaze u restrukturiranju i koje su na spisku od 502 kompanije koje su u procesu privatizacije i nadam se da će se, pošto do sada nemamo veliki broj zainteresovanih sem za one najbolje kakvi su recimo u oblasti poljoprivrede, ali u metalskom kompleksu imamo mali broj zainteresovanih takođe i u građevinskom i sada su neke kineske firme pokazale interesovanje. Ukoliko nas Kinezi proglase za sigurnu zemlju bez rizika za ulaganje, onda će kineski investitori sigurno pohrliti i uveren sam da će rezultat njihovog ulaganja u našu zemlju biti mnogo veći i bolji nego što je to bio do sada", kaže Aleksandar Vučić za B92. Premijer Vučić se nada da bi najavljena izgradnja brze pruge između Beograda i Budimpešte mogla biti završena za tri godine. Ugovor s kineskim premijerom o izgradnji pruge trebalo bi da bude potpisan prilikom njegove posete u decembru.

"Da biste shvatili kao je to izgledalo, taj naš sastanak, to je bio neki ogroman sto, od 10 metara smo mi bili udaljeni jedni od drugih ali ja sam kao nekada dobar đak došao sa pripremljenim onim šta ću da kažem pa makar mi se nebo sručilo na glavu, i kada sam završio sa tim i kada smo shvatili da će on da dođe i kada je prihvatio, i sinoć mi je na večeri rekao da je poziv odmah na licu mesta prihvatio i da nikada u životu nije video da mu neko tako uputi proziv, na takav način. Ja sam mu onda rekao da imamo uz ovo ograničenje oko modela finansiranja, za šta nas je on uputio na Čajna divelopment benk, rekao sam da mi imamo još jednu stvar a to je da mi ne možemo 10 godina to da čekamo i ako bi to moglo za tri do tri i po godine da bude gotovo. On je rekao da misli da je to moguće. I sad vi zamislite ako mi budemo mogli, naravno da ništa nije gotovo pre nego što je gotovo, ali zamisilite samo situaciju da za sat i 15 minuta bude u Budimpešti i obrnuto i da mi to imamo u našoj Srbiji!. Ja mislim da bi to bila velika stvar i da bi mi time mogli da se dičimo. Mi ćemo na tome da radimo, lestvicu postavljamo visoko i uveren sam da ćemo u svemu tome uspeti", rekao je na kraju razgovora za B92 premijer Vučić.

Intervju pogledajte u prilogu ispod:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

184 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: