Očekujem da EU prepozna naše napore

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da očekuje da će članice EU prepoznati i uvažiti napore koje Srbija ulaže u procesu evrointegracija.

Izvor: Tanjug

Četvrtak, 11.09.2014.

15:55

Default images

Prema njegovom mišljenju, to bi omogućilo da se održi planirana dinamika otvaranja prvih pregovaračkih poglavlja do kraja 2014. godine.

Dačić je na sastanku s članovima delegacije Komiteta za proširenje Saveta Evropske unije (COELA), upoznao diplomate 28 zemalja članica EU i predstavnike Evropske komisije s reformskim i zakonodavnim aktivnostima koje Srbija sprovodi radi otvaranja prvih poglavlja u pregovaračkom procesu do kraja ove godine.

On je, kako se navodi u saopštenju MSP, naglasio da je dosadašnji tok skrininga, u okviru kog je okončan skrining u 14 poglavlja, a sedam je još u toku, ocenjen kao uspešan, a Srbija je pokazala da raspolaže dobrim administrativnim kapacitetima.

Imajući u vidu to da će se 10. oktobra održati bilateralni skrining za Poglavlje 31 - spoljna i bezbednosna politika EU, čiji je nosilac aktivnosti Ministarstvo spoljnih poslova, tokom razgovora posebna pažnja posvećena je oblastima relevatnim za razmatranje ovog poglavlja, kao što su podrška spoljnoj i bezbednosnoj politici EU i regionalna saradnja na Balkanu.

Ministar Dačić iskoristio je priliku da članove COELA upozna s intenzivnom međunarodnom agendom i brojnim spoljnopolitičkim aktivnostima, a naročito je istakao veliku odgovornost koju će Srbija imati naredne godine, kada bude predsedavala OEBS-u, kao i značaj ovog predsedavanja za čitav region.

Delegacija Komiteta boravi u trodnevnoj poseti Beogradu, na inicijativu Italije, koja od 1. jula predsedava EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: