Putin: Zapad krizom oživljava NATO

Ruski predsednik Vladimir Putin optužio Zapad da koristi ukrajinsku krizu za oživljavanje NATO i poručio da Rusija nema nameru da ulazi u novu trku u naoružanju

Izvor: B92

Sreda, 10.09.2014.

15:58

Default images

"Kriza u Ukrajini, koju su u osnovi izazvali i stvorili neki naši zapadni partneri, sada se koristi za oživljavanje tog vojnog bloka", izjavio je Putin, misleći na NATO.

Lideri NATO-a su prošle nedelje na samitu odlučili da stvore novu vrhunski spremnu jedinicu od više hiljada vojnika na istoku Evrope kako bi hitro osujetili moguću "rusku pretnju" i te snage uputili ako zatreba, i u borbu s islamskim teroristima izvan Evrope.

"Mi smo već rekli da ćemo biti primorani da preduzmemo odgovarajuće mere radi naše bezbednosti", rekao je Putin na sastanku predstavnika vojne industrije i članova Generalštaba ruske vojske.

Kako prenose ruske agencije, Putin je dodao da bi "voleo da ne bude histeričnog pristupa nakon što te odluke budu konačno usvojene i počnu da se primenjuju".

Dva dana uoči samita NATO-a ruske vlasti su najavile prilagođavanje vojne doktrine jačanju NATO-a na svojim granicama.

EU je uvela nove sankcije Rusiji, ali je odložila njihovu primenu zbog bojazni od reakcije zvanične Moskve. Ipak, nemačka kancelarka Angela Merkel zatražila je momentalnu primenu dogovorenih sankcija.

Putin je podsetio i da je Rusija više puta upozorila da će morati da odgovori na takve poteze, navodi Rojters.

Govoreći sa zvaničnicima vlade o pitanjima vojne industrije, ruski šef države je poručio da Rusija neće ulaziti u novu trku u naoružanju i da je drugačiji tok događaja "apsolutno isključen", javio je Itar-Tas.

"Neko bi možda želeo da ponovo pokrene zamajac trke u naoružanju. Mi, naravno, nećemo ući u tu trku", istakao je Putin i zaključio da će Rusija postupati na osnovu realnih razvojnih prognoza.

On je, međutim, rekao i da Rusija mora da održi svoje kapacitete nuklearnog odvraćanja zbog, kako je naveo, sve većeg broja mogućih bezbednosnih pretnji, preneo je Rojters.

Potencijalne pretnje po bezbednost Rusije, ukazao je Putin, moraju biti pomno analizirane i na svaku od njih se mora dati "adekvatan odgovor".

Putin je, govoreći o novom programu naoružanja za period 2015-2025, rekao da Rusija neće na veštački način raskidati saradnju sa stranim partnerima već je pozvao na očuvanje tih veza, uprkos tome što je uvozni program izmenjen zbog sankcija EU i SAD, prenele su agencije.

"Mi nećemo veštački raskidati saradnju sa stranim partnerima, ali postojeći rizici se moraju uzeti u obzir", rekao je i dodao da ruska industrija mora biti spremna da proizvede važnu opremu, komponente i materijale, kao i da obezbedi dovoljne proizvodne kapacitete, tehnologije i tehničke zalihe.

Putin je danas potpisao dekret kojim preuzima direktno rukovođenje komisijom koja nadzire rusku vojnu industriju, u trenutku kada Moskva pokušava da smanji zavisnost od zapadne opreme posle uvođenja sankcija Moskvi zbog ukrajinske krize, prenosi Rojters.

Ta komisija je do sada bila pod nadležnošću ruske vlade, podseća Itar-Tas.

Prema Putinovim rečima, nov status te komisije omogućiće da ona bolje koordiniše sprovođenje državne odbrane i povećaće efikasnost državne politike u sektoru vojne industrije, vojno-tehničke odbrane i bezbednosne podrške.

Govoreći o planovima za modernizaciju oružja, Putin je rekao da će se Rusija fokusirati na razvoj novog strateškog nuklearnog oružja, vazdušno-kosmičke odbrane i konvencionalnog oružja visoke preciznosti, prenosi AP.

Ruski predsednik je, takođe, rekao da Rusija na vojnom planu ne bi trebalo da troši više nego što to dozvoljavaju ekonomske mogućnosti zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: