Škoti, ne lomite mi srce, ostanite

Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je u Edinburgu da bi mu se "srce slomilo" ako bi Škoti na referendumu izglasali odvajanje od Ujedinjenog Kraljevstva.

Izvor: B92

Sreda, 10.09.2014.

14:51

Default images

Uz poruku da svoju zemlju voli više nego svoju partiju, Kameron je Škote dosta emotivno molio da sačuvaju Škotsku u Ujedinjenom kraljevstvu.

Ubeđujući glasače da ostanu u "porodici nacija", upozorio je da monetarna unija sa nezavisnom Škotskom neće funkcionisati i da, ako bi Škoti glasali za secesiju, Britanija sa njima neće deliti funtu.

Kameron je istakao da referendum nije isto što i opšti izbori, gde ljudi donesu odluku, pa pet godina kasnije donesu drugu odluku.

"Ovo je potpuno različito od opštih izbora: Ovo je odluka ne o narednih pet godina, već o narednom veku", naglasio je britanski premijer.

"Srce bi mi se slomilo ako bi se ova porodica nacija u kojoj smo uradili toliko divnih stvari zajedno raspala", rekao je Kameron.

Kameron je, osam dana uoči referenduma o odvajanju Škotske od Ujedinjenog Kraljevstva, iznenada odlučio da otputuje u Škotsku zajedno sa zamenikom premijera i liderom liberaldemokrata Nikom Klegom i vođom opozicije Edom Milibandom.

Lider škotskih nacionalista Aleks Salmond takav potez britanskog premijera, njegovog zamenika i opozicionog lidera tumači kao "panični potez".

London, do pre samo nekoliko sedmica, nije bio zabrinut zbog referenduma 18. septembra pošto su ankete redovno pokazivale da je ubedljiva većina birača za ostanak u Kraljevstvu.

Situacija se, međutim, iznenada promenila proteklog vikenda, kada je tabor za nezavisnost prvi put stekao prednost, a anketa objavljena dva dana kasnije pokazala je da su dve strane izjednačene.

Tri najveće britanske stranke smesta su najavile plan za transfer dodatnih nadležnosti škotskoj vladi, prvenstveno u oblasti prihoda od poreza.

Škotska je sastavni deo Ujedinjenog Kraljevstva od 1707. godine, a prethodno se dugo nalazila u personalnoj uniji sa Engleskom.

Referendum u Škotskoj prvo je izjašnjavanje te vrste unutar Evropske unije.

Dejvid Kameron upozorio je danas Škote da bi nezavisnost bila "skok u nepoznato".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

83 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: