Donacija Japana poplavljenima

Vlada Japana donirala je 166.418 evra predškolskim ustanovama u Obrenovcu i Ubu i obrenovačkom Domu zdravlja za otklanjanje štete nastale u majskim poplavama.

Izvor: Tanjug

Sreda, 10.09.2014.

15:12

Default images

Ugovori o donaciji potpisani su u sredu u Vladi Srbije, a novac je namenjen Domu zdravlja Obrenovac, Predškolskoj ustanovi "Perka Vićentijević" u Obrenovcu i Predškolskoj ustanovi "Ub" u Ubu.

Japanski ambasador u Beogradu Masafumi Kuroki podsetio je da je na donatorskoj konferenciji u Briselu u julu Vlada Japana obećala pomoć od pet miliona evra za otklanjanje posledica poplava u našoj zemlji.

"Ova donacija od 166.000 evra je prvi deo finansijskih sredstava iz obećane sume", rekao je Kuroki nakon potpisivanja tri ugovora sa direktorkom DZ Obrenovac Majom Todorović, direktorom PU "Perka Vićentijević" u Obrenovcu Milošem Desančićem i direktorkom PU "Ub" u Ubu Gordanom Milosavljević-Marković.

"Nadam se da će ove ustanove brzo realizovati projekte za koje je namenjena pomoć", naveo je Kuroki i dodao da će Japan nastaviti sa pružanjem podrške školama, vrtićima, domovima za stare...

Ministri zdravlja i prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Zlatibor Lončar i Srđan Verbić, izrazili su zahvalnost ambasadi, Vladi i narodu Japana što su, kako su naveli, uvek bili uz nas, naročito posle katastrofalnih poplava u maju.

Lončar je rekao da je ambasada Japana identifikovala objekte od javnog značaja kao što su škole, vrtići i zdravstveni objekti kao prioritetne u obnovi.

Verbić je rekao da je posle poplava prioritetan zadatak ministarstva bio da prorade predškolske ustanove.

"Bila su potrebna velika materijalna sredstva da bi se ti objekti popravili", istakao je on, podsetivši da je nekoliko objekata u Obrenovcu, Krupnju i drugim mestima pretrpelo ogromnu štetu.

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali rekao je da Grad Beograd intenzivno radi na obnovi objekata u Obrenovcu i da će za desetak dana biti obnovljeni svi vrtići sem jednog, a to je, kako je rekao, vrtić "Veseljko".

Potpisivanju ugovora prisustvovali su i predsednici opština Obrenovac i Ub, Miroslav Čučković i Darko Glišić.

Od ukupne sume donacije Japana, za obrenovački Dom zdravlja izdvojeno je 70.128 evra kao pomoć za nabavku opreme kao što su mašine za pranje, sušenje i peglanje veša, medicinska oprema i nameštaj za pacijente i medicinsko osoblje.

Predškolska ustanova u Obrenovcu dobiće iz japanske donacije 42.420 evra, a ta sredstva su namenjena za kupovinu vozila za prevoz hrane, veša i opreme za održavanje, kao i za kupovinu zimskih guma.

Za Predškolsku ustanovu "Ub" izdvojena je suma od 53.870 evra, i to za rekonstrukciju fasade i sistema za grejanje.

Uključujući ovu donaciju, ukupan iznos japanske pomoći kroz projekte za osnovne potrebe stanovništva (POPOS) u Srbiji od 1999. godine je preko 10 miliona evra, a ukupan iznos japanske pomoći Srbiji u toku istog perioda je preko 460 miliona evra, saopštila je Ambasada Japana u Beogradu.

POPOS donacije imaju za cilj da podrže socijalni razvoj kroz projekte za osnovne potrebe stanovništva, a u Srbiji je od 1999. godine realizovano 169 takvih donacija, od čega 70 za obrazovanje, 66 za zdravstvo, a 33 za ostale projekte.

Vlada Japana, čije su glavne oblasti interesovanja zdravstvena zaštita, obrazovanje, socijalna zaštita i životna sredina, pruža finansijsku pomoć neophodnu za sprovođenje projekata koji će doprineti ekonomskom i socijalnom razvoju naše zemlje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: