Vučić s Kinezima dogovorio Samit

Samit 16 lidera zemalja centralne i istočne Evrope biće održan u decembru u Beogradu, dogovorili su se premijer Aleksandar Vučić i premijer Kine Li Kećang.

Izvor: B92

Sreda, 10.09.2014.

07:43

Default images

Organizatori ovog skupa biće Srbija i Kina. Najavljeno je i da će kineski premijer tom prilikom potpisati sporazum o izgradnji superbrze pruge od Beograda do Budimpešte.

Premijer Aleksandar Vučić kaže za B92 da je ključni problem model finansiranja izgradnje pruge i da je o tome razgovarao sa svojim kineskim kolegom.

"Premijer Li je pokazao razmevanje visine javnog duga u Srbiji i verujem da ćemo pronaći najbolji model finansiranja za naših 180 kilometara pruge, pošto Mađari nemaju problem finansiranja svojih 180 kilometara. Ja sam rekao u jednom trenutku - ne mogu da se vratim u Beograd dok mi ne obećate da u decembu dolazite u Beograd. On mi je rekao 'da ne biste vi ostajali ovde, moraću ja da dođem do Beograda' i onda je sve bilo lakše. Ja sam uputio poziv i kineskim investitorima i očekujem da će i u ovom procesu restrukturiranja neke od naših kompanija kupiti kineske firme", rekao je Vučić.

Na Svetskom ekonomskom forumu u Tjenđinu, takozvanomo "letnjem Davosu" prisutno je više od 1.500 učesnika iz 90 zemalja, među kojima su i šefovi i članovi vlada Kine, Srbije, Danske, Egipta, Albanije, kao i vodeći ljudi velikih svetskih kompanija poput Gugla, Majkrosofta i Audija.

Vučić je juče razgovarao s predstavnicima više velikih kineskih kompanija o mogućnostima investiranja u Srbiju, a tema je bila i izgradnja pruge Budimpešta-Beograd
Foto: Vlada Srbije
Premijer Vučić pozvao je kineskog kolegu da poseti Srbiju i da zajedno otvore most Zemun-Borča u decembru, saopšteno je iz kabineta premijera.

"Kina i Srbija su dobri prijatelji i partneri. Čvrsto tradicionalno prijateljstvo, kao i čvrsti temelji na političkom nivou su ono što nas spaja. Srbija je prva zemlja u centralnoj i jugoistočnoj Evropi koja je uspostavila strateško partnerstvo sa Kinom", istakao je Kećang i naglasio da je prihvatio poziv srpskog premijera, što će biti prva poseta Srbiji jednog kineskog predsednika Vlade još od 1986. godine. Na sastanku je dogovoreno da u decembru dvojica premijera, zajedno s mađarskim kolegom Viktorom Orbanom, potpišu ugovor o izgradnji brze pruge Beograd-Budimpešta. „Izgradnja ove pruge je veliki napredak i to će biti veoma koristan projekat u trenutnoj ekonomskoj situaciji u Evropi i biće pozitivan i ohrabrujući signal", zaključio je Kećang i na kraju sastanka uputio premijeru Vučiću poziv za zvaničnu posetu Pekingu.

Premijer Vučić je istakao da će pruga Beograd-Budimpešta biti za Srbiju veoma važna, jer ćemo time zauzeti prostor istočne i centralne Evrope.

"Tu priliku ne smemo da propustimo", istakao je Vučić.

Srpski premijer je danas razgovarao i s predstavnicima kompanije CRBC, koja u Srbiji gradi most Zemun–Borča. On se danas susreo i s predstavnicima državne industrijske korporacije NORINCO, 151. na listi od 500 najvećih kompanija na svetu koja se bavi sistemima odbrane, trgovinom naftom i rudarstvom, a koja je zainteresovana za investiranje u Srbiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

229 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: