Premijer Škotske: London se cenjka

Lider škotskih nacionalista Aleks Salmond rekao je da London nije ponudio ništa novo Škotskoj u poslednjem pokušaju očuvanja ujedinjene Britanije.

Izvor: B92

Utorak, 09.09.2014.

17:33

Default images

On je naveo da londonska ponuda širih ovlašćenja za Škotsku, koju su odobrile tri najznačajnije britanske stranke, ne sadrži nikakve novosti, te ocenio da se kampanja unionista raspada uoči referenduma o nezavisnosti Škotske naredne nedelje.

"To je u stvari novo cenjkanje, u drugom pakovanju i sa novim rokovima onim o čemu su već govorili proletos", istakao je Salmond.

Premijer Škotske smatra da se u kampu unionista javlja "panika", kao i da današnji dan označava konačnu propast kampanje da Škoti na referendumu 18. septembra zaokruže "ne", odnosno da se izjasne u prilog ostanka u Velikoj Britaniji.

Posledice predstojećeg referenduma u Škotskoj teško je sagledati, ali ono što je nesumnjivo jeste vidan osećaj nestabilnosti, ne samo u Britaniji.

Britanska funta prethodnih dana je značajno oslabila, što je izvesno plod činjenice da je prema najnovijim istraživanjima javnog mnenja većina građana Škotske sklona osamostaljenju.

Škotska je sastavni deo Ujedinjenog Kraljevstva od 1707. godine, a prethodno se dugo nalazila u personalnoj uniji sa Engleskom.

Pored nacional-romantičarskih motiva za otcepljenje od Britanije, postoje i drugi. Eksploatacija nafte u Severnom moru, koja je Norvešku učinila zemljom blagostanja, mogla bi imati slične posledice i u slučaju Škotske.

Rezerve nafte kojima raspolaže Britanija u stvari pripadaju Škotskoj, a ona za razliku od mnogoljudne Engleske (53,1 milion stanovnika) ima nepunih 5,5 miliona stanovnika.

Britanski premijer Dejvid Kameron, njegov saveznik iz partije liberalnih demokrata Nik Kleg i lider opozicije Ed Miliband u sredu zajedno putuju u Škotsku.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: