Poplavljeni tvrde: Nema para za nas

Obnova kuća u poplavljenom području trebalo bi, prema tvrdnjama nadležnih, da bude gotova pre zime. Problem, prema tvrdnjama poplavljenih, predstavlja novac.

Izvor: B92

Utorak, 09.09.2014.

16:32

Default images

Naime, iz Obrenovca stižu upozorenja da se građanima, iako su dobili rešenja o pomoći, novac ne uplaćuje. Nadležni tvrde da kašnjenja u isplatama novca nema.

Porušeni objekti i dalje se mogu videti na svakom koraku u Obrenovcu. Do sada je izdato 5.500 rešenja. Međutim, blizu 3.000 ljudi s rešenjima u rukama nije dobilo i novac.

Dragoslav Mršević, zamenik predsednika opštine Obrenovac, kaže da prema njihovim informacijama novca ima, ali da je zastoj u trezoru Narodne banke Srbije.

"Naš apel je da se to ubrza jer se bliži zima i građevinska sezona je pri kraju", navodi on.

U Narodnoj banci Srbije odgovaraju da oni samo čuvaju novac i da njime ne raspolažu.

"Sredstvima na dinarskim namenskim računima otvorenim kod banaka raspolažu subjekti koji su otvorili te račune dok namenskim sredstvima otvorenim kod Ministarstva finansija - Uprave za tzrezor ,raspolažu lokalne samouprave koje su te račune otvorile i Kancelarija za otklanjanje posledica od poplava. S tim u vezi, ističemo da Narodna banka Srbije ne raspolaže sredstvima sa navedenih namenskih dinarskih računa, niti određuje ko ima pravo raspolaganja istim", saopštava NBS.

Dakle, Narodna banka ne raspolaže sredstvima, već to čini vladina Kancelarija za uklanjanje posledica od poplava. Iz Kancelarije na čijem je čeku Marko Blagojević objašnjavaju da je na nivou Republike materijalna pomoć isplaćena za oko 6.000 domaćinstava, a da je u Obrenovcu novac dobilo oko 3.000 domaćinstava.

"Kancelarija ne kasni ni dan, dakle sve što je stiglo je ispalaćeno i isplaćujemo dan za danom. U ovom trenutku kašnjenja nema, ali je problem što je ceo proces kasnio od početka".

Iako je, prema tvrdnjama Kancelarije, 3.000 rešenja već podeljeno, barem isto toliko domaćinstava još čeka novac i hladne dane i to bez krova nad glavom.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: