"Zabrinutost NATO zbog Škotske"

Britanski premijer Dejvid Kameron rekao je da je na samitu NATO u Velsu bilo zabrinutosti povodom škotskog referenduma o nezavisnosti.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.09.2014.

21:48

Default images

Čelnici zemalja članova Alijanse sastali su se u Njuportu, a jedna od tema razgovora bio je i referendum zakazan za 18. septembar.

"Preovlađujuća reakcija ljudi koji našoj zemlji žele dobro je da, naravno, kažu da je odluka na narodu Škotske, ali da se oni nadaju da ćemo ostati zajedno", izjavio je Kameron.

Britanija u pomorskoj bazi Faslejn u Škotskoj ima četiri podmornice sa nuklearnim glavama "trajdent". Škotska nacionalna stranka (SNP), koja se zalaže za nezavisnost, želi da se nuklearno oružje izmesti iz buduće samostalne Škotske što je pre moguće.

Oni koji se zalažu za nezavisnost žele da samostalna Škotska traže članstvo u NATO kao nenuklearna država.

Pristalice ostanka Škotske u Britaniji krenuli su danas u kampanju ulicama Aberdina, koji je naftna prestonica te zemlje, a njihova ciljna grupa su oni koji se još nisu odlučili kako će glasati 18. septembra i koji praktično mogu da odluče rezultat referenduma.

Nafta je u centru debate oko nezavisnosti. Oko 42 milijarde barela nafte i gasa su izvađene iz Severnog mora od ranih sedamdesetih godina dosad.

Većina analitičara se, međutim, slaže da će ta proizvodnja narednih godina opasti. Prema najoptimističkijim predviđanjima u narednih pet godina prihod na ovom sektoru će dostići 38,7 milijardi funti (48 milijardi evra), dok ga britanska vlada prognozira na 17,6 milijardi funti.

Pristalice ostanka Škotske u Britaniji, opremljene bedževima sa sloganom protiv nezavisnosti "ne hvala", idu po Aberdinu od vrata do vrata, razgovarajući s građanima, ali tamo gde je iznad ulaza obešena zastava Škotske sa sloganom "da" ne kucaju, već samo svoj materijal u prilog Unije guraju ispod vrata.

"Verujem da će 'ne' odneti pobedu, ali ipak sam zabrinut" ističe jedan od učesnika kampanje, 62-godišnji Vili Primrouz. "Osećam se veoma škotski, ali želim da budem Škot u federalnom Ujedinjenom Kraljevstvu, a ne u maloj naciji", ističe Primrouz.

Pristalica nezavisnosti Ian Vork (65) ističe kako "nije u pitanju samo nafta. Imamo druge stvari koje možemo da iskoristimo. Imamo govednu, visku. Mi smo bogata zemlja sa relativno malim stanovništvom i ako zasučemo rukave, dobro ćemo proći".

Evropska komisija je u ponedeljak uputila zvanično obaveštenje Škotskoj da će morati ponovo da uđe u proceduru za članstvo u EU ukoliko dobije nezavisnost.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: