Nove sankcije Rusiji, na odloženo

Članice Evropske unije zvanično su odobrile uvođenje novih sankcija Rusiji, ali će se sa njihovom primenom sačekati.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.09.2014.

21:04

Default images

EU je odobrila uvođenje novog niza sankcija protiv Rusije zbog ukrajinske krize, ali je precizirala da će sačekati nekoliko dana sa sprovođenjem tih kaznenih mera kako bi dala Moskvi vremena da nastavi svoje mirovne napore.

"Vodeći računa o situaciji na terenu, EU je spremna da ponovo razmotri odobrene sankcije u potpunosti ili delimično", izjavio je predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej po završetku hitnog sastanka ambasadora 28 članica Unije.

Kako je bilo najavljeno, nove sankcije Rusiji obuhvatiće i velike ruske naftne kompanije Rosnjeft, Transnjeft i Gasprom, rekao je neimenovani evropski izvor.

Te tri kompanije "ispunjavaju kriterijume" koje su utvrdili ambasadori 28 zemalja EU za uvođenje novih restrikcija ruskim bankama i vojnim i naftnim kompanijama u kojima je udeo države veći od 50 odsto, precizirao je taj izvor.

“Savet je kroz pisanu proceduru usvojio paket restriktivnih mera protiv Rusije“, saopštio je Van Rompej u izjavi za medije, ali je dodao da će sankcije stupiti na snagu za nekoliko dana.

EU je spremna da delimično ili u celini preispita usvojeni paket u zavisnosti od razvoja situacije na terenu, navodi se u Van Rompejevom saopštenju.

Ambasadori zemalja članica su na večerašnjem vanrednom sastanku posle žustre debate doneli odluku o ciljanim merama kojima se postojeće sankcije proširuju na delove ruske naftne industrije, uz zabranu izvoza oružja i nekih tehnologija.

Sem toga, biće zabranjeno izvoziti oružje u Rusiju, kao i takozvanu robu dvostruke namene, koja se može koristiti kako u vojne, tako i u civilne svrhe.Nove sankcije obuhvataju i zabranu izvoza opreme za istraživanje i eksploataciju nafte, što će Rusiji otežati pristup naftnim poljima u arktičkom pojasu.

Ovakva odluka predstavlja kompromis između zemalja koje su tražile da sankcije stupe na snagu odmah, i onih koje su smatrale da ih ne treba uvoditi, a među protivnicima sakcija prednjačila je Finska, saznaje Tanjug.

Takođe, kako B92 saznaje, prepreka uvođenju novih sankcija bila je pozicija Finske, a u vezi sa najavom premijera Rusije Dmitrija Medvedeva o zatvaranju prostora za vazdušni saobraćaj iznad Rusije.

Ta mera ruskih vlasti bi izazvala kolaps vazdušnog saobraćaja u Finskoj, zbog čega su predstavnici Evropske unije odlučili da sačekaju sa sankcijama, a tome u prilog ide i telefonski razgovor predsednika Rusije i Ukrajine, Vladimira Putina i Petra Porošenka oko nastavku dijaloga sukobljenih strana u Ukrajini.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

50 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

20 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: