EU pooštrava sankcije Rusiji

Evropska unija nastaviće proceduru uvođenja novih, dodatnih, sankcija Rusiji, uprkos varljivom prekidu vatre na istoku Ukrajini, saopšteno je iz EK.

Izvor: Beta, Tanjug

Ponedeljak, 08.09.2014.

15:17

Default images

"Paket (novih sankcija) trebalo bi da formalno sprovedu države članice EU putem pismene procedure kasnije danas."

To je novinarima rekla portparolka Komisije Pia Ahrenkilde-Hansen novinarima. Detalji vezani za primenu paketa daljih sankcija Rusiji biće najkasnije sutra objavljeni u zvaničnom dokumentu EU, dodala je Ahrenkilde-Hansen, a prenela je agencija Rojters.

Zvaničnici Evropske unije sazvali su za danas sastanak o uvođenju novih sankcija Moskvi, nakon što se ranije danas nisu u potpunosti usaglasili o novim merama po tom pitanju, javio je AFP, pozivajući se na neimenovane izvore.

"Biće održan vanredan sastanak ambasadora zemalja članica o novim sankcijama u 18 sati po lokalnom vremenu", rekao je neimenovani diplomatski izvor nakon diskusija na kojima nije postignuta očekivana jednoglasna podrška svih 28 članica.

Evropski savet bi danas trebalo da odluči o novim sankcijama Rusiji, što u velikoj meri zavisi od poštovanja dogovorenog prekida vatre u Ukrajini.

Vodeći ruski proizvođaci nafte i operateri naftovoda - kompanije Rosnjeft, Transnjeft i Gaspromnjeft stavljene su, već, danas na evropsku "crnu listu" uz zabranu prikupljanja i pozajmljivanja kapitala na evropskim tržištima, izjavio je danas jedan neimenovani evropski diplomata.

Prema tvrdnjama istog izvora, evropski veto na pozajmljivanje novca za ruske kompanije odnosiće se na firme s obrtom od preko bilion rubalja (26,95 milijardi dolara), od čega polovina prihoda potiče od prodaje ili transporta nafte.

Međutim, evropskim sankcijama nije pogođen najveći svetski proizvođač gasa - ruska kompanija Gasprom.

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej izjavio je sinoć da će EU preispitati odluku o pooštravanju sankcija Rusiji ukoliko se prekid vatre u Ukrajini održi i počnu mirovni pregovori.

"Primetili smo da je Rusija spremna za ozbiljne pregovore", rekao je Van Rompej za belgijsku državnu televiziju. "Mi smo spremni da preispitamo te sankcije ako prekid vatre bude trajan i ukoliko mirovni pregovori počnu", rekao je Van Rompej i dodao da je prekid vatre važan, ali je samo prvi korak u smirivanju krize.

Sankcije će, ukoliko budu uvedene, pored proširivanja spiska ruskih fukcionera kojima je zabranjeno da putuju i raspolažu imovinom u EU obuhvatiti i nekoliko ruskih državnih preduzeća i banaka, kao i zabranu izvoza oružja i nekih tehnologija u Rusiju.

Ove mere su dogovorene u petak, na marginama samita NATO-a u Velsu, ali je njihova primena odložena dok se ne vidi da li će se prekid vatre u Ukrajini, koji je stupio na snagu istog dana, održati.

Ukrajinske i proruske snage su u više navrata razmenjivale artiljerijsku vatru u blizini grada Marijupolja, a najmanje jedna osoba je poginula. Danas je ipak na istoku Ukrajine mirno, a predsednik Ukrajine Petar Porošenko došao je u iznenadnu posetu Marijupolju.

Moskva upozorava da će reagovati ako EU uvede nove sankcije Rusiji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

47 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: