Težak put Škotske do Evropske unije

Evropska komisija je u ponedeljak uputila zvanično obaveštenje Škotskoj da će morati ponovo da uđe u proceduru za članstvo u EU ukoliko dobije nezavisnost.

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.09.2014.

17:08

Default images

Portparolka EK Pia Arenkilde-Hansen istakla je da organ EU neće praviti izuzetke u slučaju Škotske, te da će ona biti smatrana novom državom i da će morati da prođe kompletnu proceduru za učlanjenje u Evropsku uniju.

Takav stav o sudbini Škotske istakao je još 2012. godine Žoze Manuel Barozo, predsednik Evropske komisije koji je u pismu upućenom neimenovanom članu gornjeg doma britanskog parlamenta istakao da nezavisna Škotska neće biti automatski i članica Evropske unije.

On je ipak istakao da to ne predstavlja prepreku za Škotsku da se ponovo kandiduje za člana Evropske unije, međutim i tu postoje određene poteškoće.

“Biće veoma teško dobiti saglasnost od svih ostalih članica EU za novo proširenje... Verujem da će to biti veoma teško, ali ne i nemoguće“, istakao je Barozo pre referenduma za nezavisnost Škotske.

Premijer Škotske Aleks Salmond, koji predvodi kampanju za nezavisnost, istakao je da ako Škoti odluče za raskid sa Velikom Britanijom očekuje da bi pregovori o članstvu u EU mogli da počnu pre formalnog deklarisanja samostalnosti, u martu 2016. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: