Potpisan sporazum BG-PR o prelazima

Delegacije Beograda i Prištine parafirale su projekat za izgradnju objekata na administrativnim prelazima prema i sa KiM, rekli su izvori srpskog tima.

Izvor: Beta, Tanjug

Četvrtak, 04.09.2014.

18:39

Default images

U tehničkom dijalogu Beograda i Prištine o integrisanim administrativnim prelazima danas je dogovoreno da se poveća broj prelaza na obe strane, a videće se da li će biti potrebno da se izgrade neki dodatni objekti i to je jedino što je dogovoreno, izjavio je šef srpske delegacije Dejan Pavićević.

Pavićević je novinarima u Briselu rekao da time želi i da ispravi izvesne netačne izjave prištinske strane i podvukao da će administrativni prelazi ostati potpuno isti kao do sada - statusno neutralni, bez ikakvih obeležja, zastava ili rampi.

On je naglasio da je time sproveden u delo dogovor dve strane o integrisanom upravljanju prelazima i kako je rekao, Vlada Srbije je ispunila svoje obećanje da će u ceo projekat biti uključene i Ujedinjene nacije, jer je vođa projekta Agencija UN UNOPS.

U kreiranju budućeg izgleda administrativnih prelaza učestvovaće i srpski stručnjaci, koji će to prilagoditi svim potrebama putnika i prometa robe, rekao je Pavićević, koji je oficir za vezu vlade Srbije u Prištini.

I potpredsednica vlade KiM Edita Tahiri izjavila je da je u Briselu potpisan sporazum o izgradnji stalnih objekata na prelazima na administrativnoj liniji sa KiM.

Ona je objasnila da će montažni objekti koji se trenutno nalaze na prelazima biti zamenjeni građevinama od čvstog materijala čiju će izgradnju finansirati Evropska unija iz pretpristupnih fondova.

"Bilo je potrebno skoro godinu dana da se dogovorimo o planovima za izgradnju ovih objekata. Tri prelaza biće sa kosovske a tri prelaza sa srpske strane", rekla je Edita Tahiri.

Beogradska delegacija, na čijem je čelu bio oficir za vezu u Prištini Dejan Pavićević, nije se obraćala medijima, a u četvrtak uveče će u Brisel doputovati i Marko Đurić, šef kancelarije za KiM pri Vladi Srbije.

U Evropskoj komisiji je najavljeno da će obe delegacije ostati u Briselu i sutra, ali će odvojeno razgovarati s posrednicima iz EU i neće imati direktne kontakte.

Portparolka EU za spoljnu politiku i bezbednost Maja Kocijančič saopštila je da je u Briselu u dijalogu Beograda i Prištine nastavljen tehnički rad na primeni sporazuma o integrisanom upravljanju prelazima i da je to "pozitivan korak napred".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajinci saopštili: Obustavljamo

Ukrajinske vlasti saopštile su večeras da su obustavile svoje konzularne usluge u inostranstvu za muškarce starosti od 18 do 60 godina, pošto je ukrajinska diplomatija najavila mere za vraćanje u zemlju onih koji mogu da idu na front.

21:57

23.4.2024.

1 d

Podeli: