Gašić: Ne smeta što je Rusija tema

Ministar odbrane Bratislav Gašić ističe za Danas da je izuzetno ponosan jer Srbija po prvi učestvuje na samitu NATO koji se održava u Njuportu u Velsu.

Izvor: Danas

Četvrtak, 04.09.2014.

22:49

Default images

Gašić dodaje i da mu ne smeta što je tema tog skupa moguća intervencija NATO protiv Rusije.

Povodom učešća na najznačajnijem samitu NATO u Njuportu, gde je glavna tema, kako se izveštava, dogovor lidera zemalja NATO o stvaranju nove, "vrhunski spremne udarne pesnice" za "hitro osujećenje moguće ruske pretnje", Gašić je za Danas rekao da je Srbija prvi put dobila poziv za učešće zbog "jasne opredeljenosti državne politike za evropske integracije".

S obzirom na opredeljenost državne politike Srbije da ne uvodi sankcije Rusiji zbog ukrajinske krize, ali i jasnih poruka da Srbija neće izneveriti "prijateljsku zemlju", odnosno da neće posustati pred pritiscima EU za usklađivanje spoljne politike sa evropskom u vezi sa ovom temom, ministar odbrane Srbije je upitan da li mu smeta glavna tema samita i kakvu poruku Srbija šalje prisustvom na tom skupu.

"Ne smeta mi glavna tema skupa. Nisam došao ovde da bi mi nešto smetalo. Došao sam ovde da vidim i da se postaram da Srbija prati bezbednosne trendove u svetu i da imamo prijatelje i na istoku i na zapadu. Nisam tu da mi bilo šta smeta", rekao je Gašić za Danas.

On je istakao da je velika čast jer je Srbija po prvi put pozvana da prisustvuje samitu NATO. Upitan šta se to promenilo u odnosu na prošlo vreme, pa je ove godine Srbija dobila priliku da bude učesnica tog skupa, ministar odbrane je rekao da je razlog činjenica da je Srbija "jasno opredeljena za evropske integracije".

"Nema više izneveravanja, dvosmislenosti, Srbija se jasno opredelila za EU i to pokazujemo delima", istakao je Gašić.

On je podsetio da je Srbija potpisnica sporazuma Partnerstvo za mir sa NATO i da je prisustvo delegacije Ministarstva na sastanku u Njuportu izuzetno važno jer je Vojska Srbije "aktivno angažovana u konceptu operativnih sposobnosti, koji je ključni mehanizam za dostizanje interoperabilnosti i razvoj sposobnosti naših jedinica u mirovnim operacijama UN i EU". Istakao je i da će u okviru samita NATO učestvovati na sastanku "NATO plus 24 partnera", koji je posvećen promociji Inicijative za interoperabilnost partnera i Platforme interoperabilnosti 2014-2015.

"Razmatranje interoperabilnosti važno je za sagledavanje budućeg angažovanja i razvoja saradnje Alijanse sa partnerima, kao i za projekciju saradnje Srbije sa NATO u narednom periodu", zaključio je ministar odbrane u izjavi za Danas.

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane "poziv Bratislavu Gašiću, koji je i prvi srpski ministar odbrane koji prisustvuje takvom skupu, predstavlja potvrdu da Vlada Srbije u okviru programa "Partnerstvo za mir" uživa status pouzdanog, predvidivog i odgovornog partnera i da je čvrsto opredeljena za saradnju sa svim državama i međunarodnim organizacijama koje imaju za cilj unapređenje regionalne i globalne bezbednosti".

"Na marginama NATO samita ministar odbrane sastao se sa brojnim državnicima i vojnim predstavnicima. Uz aktuelna pitanja regionalne saradnje, u razgovorima je analiziran i nivo bilateralne saradnje koju zemlje, čiji su oni predstavnici, imaju sa Srbijom, kao i kakva je perspektiva za unapređenje te saradnje. Program "Partnerstvo za mir" obezbeđuje Srbiji da bude aktivni činilac i da doprinosi regionalnoj i svetskoj bezbednosti, što ujedno podržava i proces priprema za članstvo u EU", piše u saopštenju Ministarstva odbrane objavljenom nakon završetka prvog dana Samita.

Prema najavama, lideri zemalja NATO na samitu u Velsu treba da se dogovore o stvaranju nove vrhunski spremne "udarne pesnice" od četiri do šest hiljada vojnika u bazama na istoku Evrope s ciljem da se hitro osujeti moguća "ruska pretnja" i te snage upute, ako zatreba, i u borbu s islamskim teroristima izvan Evrope. Reč je o najznačajnijem bezbednosnom događaju u svetu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

12 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: