"EU odlučna u borbi sa Islamistima"

Evropska unija je saopštila da je "odlučnija nego ikada" u međunarodnoj borbi protiv pokreta Islamska država.

Izvor: B92

Sreda, 03.09.2014.

08:10

Default images

EU je reagovala nakon što je ta džihadistička grupa objavila snimak ubistva američkog novinara Stivena Sotlofa.

"Užasno ubistvo američkog novinara Stivena Sotlofa je još jedna demonstracija rešenosti ID da proširi svoju strategiju terora", navodi se u saopštenju 28 zemalja članica EU objavljenom u Briselu.

Francuski predsednik Fransoa Oland i britanski premijer Dejvid Kameron osudili su ekstremiste Islamska država nakon što je objavila video pogubljenja novinara. Oland je užasnut tim varvarskim činom i rekao je da on otkriva podlu prirodu Islamske države, prema njegovim rečima, pokret džihadista zna samo za teror, a i Kameron je rekao da se radi o gnusnom i varvarskom ubistvu.

Za Islamsku državu, Kameron je rekao da ta grupa nema nikakvu religiju i da preti Sirijcima, Iračanima, Amerikancima i Britancima i da ne pravi razliku izmedju muslimana, hrišćana niti bilo kakve druge religije.

Kameron je rekao da će u sredu održati hitan sastanak povodom najnovijih dešavanja i da će britanska vlada učiniti sve da svoje gradjane zaštiti od džihadista, s obzirom da je Islamska država zapretila i da će ubiti i jednog britanskog državljanina kojeg je otela.

Ekstremistička grupa Islamska država objavila je video snimak na kojem se vidi kako njen maskirani pripadnik odseca glavu i drugom američkom novinaru kojeg je zarobila u Siriji, saopštila je danas privatna grupa SITE koja nadgleda terorističke aktivnosti.

Bela kuća je saopštila da tek treba da se proveri autentičnost snimka, navodi AFP.

SITE je prenela da se na snimku vidi 31-godišnji Stiven Sotlof koji kleči pored borca IS naoružanog nožem.

"Ukoliko se pokaže da je snimak autentičan, mi smo zapanjeni tim brutalnim činom", rekla je predstavnica Stejt departmenta Džen Psaki.

Ban osudio pogubljenje

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki Mun rekao je danas da je svet "zgrožen" pogubljenjem još jednog američkog novinara Stivena Sotlofa, koje su izveli džihadisti Islamske države i snimak objavili na internetu.

"Svi smo zgroženi izveštajima iz Iraka o brutalnim ubistvima civila koje sprovodi Islamska država, uključujući jučerašnji izveštaj o brutalnom odsecanju glave još jednom novinaru", rekao je Ban, prenela je agencija AFP.

"Oštro osudjujem takve gnusne zločine i odbijam da prihvatim da celoj zajednici mogu da prete takvi zločini zbog toga ko su ili u šta veruju", rekao je generalni sekretar UN.

Situacija u Iraku je "užasna", istakao je Ban, koji je pozvao verske lidere "da se podignu za toleranciju, medjusobno uvažavanje i nenasilje".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: